Saopštenje ZZJZ Leskovac

                        

         Odjava epidemije zapaljenja tankog creva uzrokovanog salmonelama
   (Enteritidis salmonellosa-A02.0) u predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ u Leskovcu

Dana 17.12.2016.godine Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odjavio je epidemiju zapaljenja tankog creva uzrokovanog salmonelama (Enteritidis salmonellosa-A02.0) u predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ u Leskovcu.
Preduzimanjem svih protivepidemijskih mera i timskim radom od strane ZZJZ Leskovac, Doma zdravlja Leskovac sa službom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine i patronažne službe, P.U. „Vukica Mitrović“, nadležnih inspekcijskih službi: republičke sanitarne, zdravstvene, veterinarske, turističke inspekcije sprečeno je dalje širenje bolesti i epidemije. U svim igraonicama u Leskovcu su preduzimane sve mere koje su preporučene od strane ZZJZ Leskovac, a naložene od strane republičke veterinaske inspekcije.
U epidemiji salmoneloze u predškolskoj ustanovi “Vukica Mitrović” u Leskovcu, koja je počela 16.10.2016.god. obolelo je 74 lica, dok je kod 34 lica utvrđeno nosilaštvo uzročnika zaraznih bolesti. Od ukupnog broja obolelih  i kliconoša (108), Salmonella enteritidis je izolovana kod 104 deteta iz 8 vrtića u gradu Leskovcu .
Najveći broj obolele dece/kliconoša (31) bio je iz vrtića “Lane”, zatim “1001 radost” (20), “Ciciban” (17), “Kolibri” (15), “Naše dete”(11), “Cvrčak”(10) , vrtić “Zvončica” (3) i vrtić “Bambi”(1).
Od 108 obolelih/kliconoša, 64 deteta je bilo na rođendanima u igraonicama (Čigra, Zvezdica, Lola, Logo, Friends,  Nedođija dva  i  Fantasy Kids ).

    PREDLOG MERA ZA NAREDNI PERIOD

Radi suzbijanja salmoneloze kao i sprečavanja ostalih crevnih zaraznih bolesti u gradu Leskovcu, potrebno je sprovoditi kompleksne mere, kako od strane zdravstvene službe tako i od ostalih relevantnih službi i radnih organizacija, svi u okviru svojih nadležnosti.