Savetovalište za odvikavanje od pušenja

Osnovna delatnost Savetovališta za odvikavanje od pušenja je pomoć pacijentima pri ostavljanju pušenja. Rad sa pacijentima u savetovalištu je individualan ili u vidu grupne terapije, a zasnovan je na iskustvima u radu drugih savetovališta čiji rad datira već preko 20 godina.

Pušenje cigareta spada u bolesti zavisnosti a zavisnost od nikotina je na nivou heroinske zavisnosti i mnogo je lakše apstinencijalne simptome proći uz podršku grupe i korisne savete  dobijene od savetnika. Osnovna ideja ovog metoda je razbijanje pušačke navike i aktivna izmena stila života uvođenjem zdravih navika.

Ciljevi savetovališta:

 • smanjenje broja pušača
 • smanjenje broja pušača među mladima
 • edukacija o zdravim stilovima života

Usluge koje se pružaju u okviru savetovališta su besplatne.

Savetovalište radi individualni, grupni metod odvikavanja od pušenja.

Zakazivanje dolaska lično ili telefonom svakog radnog dana od 8 – 12 časova. Grupni metod rada se relizuje sa grupom od najmanje 5 zainteresovanih pacijenata svakog zadnjeg petka u mesecu. Vreme održavanja radionica se prilagođava vremenu koje odgovara korisnicima Programa u prostorijama Centra za promociju zdravlja ZZJZ  Leskovac.
Primenjuje se Program “7 koraka do slobode” – PREKINI SADA!
Telefon za informacije: 016 / 235 -020; 016 / 602-948
Rad sa polaznicima: Ponedeljak, sreda i petak: 9 – 13 sati
*Škola za odvikavanje od pušenja je besplatna!!!

 

ŠEST MOGUĆNOSTI ZA SAVLADAVANJE ŽELJE

 1. Odluka
 • “Izabrao sam da budem nepušač”
 1. Odlaganje
 • Sačekajte 10 minuta. Želja obično traje 3-5 min.
 1. Dišite duboko
 • Dva ili tri duboka udaha će vas opustiti
 1. Pijte vodu
 • Polako ispijte jednu do dve čaše vode
 1. Radite nešto drugo
 • Šetajte, opustite se, istuširajte se, hobi
 1. Ako ste religiozni obratite se Bogu
 • Molite se, razmišljajte

Škola nepušenja

Škola nepušenja zasniva se na primeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program Škole traje pet dana, a u okviru tog uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Nakon prve nedelje, polaznici škole okupljaju se jednom nedeljno tokom sljedeće tri nedelje u tzv. senzibilnu grupu podrške u kojoj razmjenjuju svoja iskustva, raspravljaju o pojedinačnim problemima vezanim uz odvikavanje od pušenja i nastoje međusobno jedan drugome pomoći da istraju u svojoj odluci. Program Škole predstavlja modifikaciju američkog programa “Breathe free plan to stop smoking”. Iako se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad u Školi usmеren je prema svakom pojedincu, od prepoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznik grupe se uči o pravilnoj ishrani, važnosti vežbanja itd. Važno je polaznike Škole povremeno kontaktirati telefonom tokom sledećih šest meseci od prestanka pušenja kako bi im pružali podršku, a i evaluirali rezultate rada.

Iako su prednosti prestanka pušenja svima dobro poznate, velik broj pušača teško uspeva prestati. Najčešće se to događa zbog svojstvazavisnosti koji ima nikotin. Osim hemijske zavisnosti poznato je da se u pušača razvija i niz veza psihološke zavisnosti. Prilikom pokušaja odvikavanja od pušenja kod većine pušača javljaju se karakteristični simptomi koji čine tzv. «Nikotinski apstinencijalni sindrom» koji je uveden i u Međunarodnu klasifikaciju bolesti (MKB) u kategoriju mentalnih poremećaja. Koliko će osoba biti uspešna u prestanku pušenja zavisi od njene/njegove motivacije za prestanak, o stepenu zavisnosti od cigareta, kao i o podršci koju dobije tokom odvikavanja od pušenja.

Što je više programa za prestanak pušenja na raspolaganju, povećava se verovatnoća da će se u toj sredini povećati broj zainteresiranih za presatnak pušenja te smanjiti morbiditet i mortalitet uzrokovan pušenjem. Pokazalo se da za prestanak pušenja mogu biti primenljive kratkotrajne terapijske intervencije, poput saveta lekara, ali su još bitnije intenzivne bihevioralne intervencije, grupna terapija. individualne konsultacije (i savetovanje putem telefonske linije ). Postoje jasni dokazi (Cochrane library) da je grupna terapija za pomoć pri odvikavaju od pušenja bolja za određenu grupu pušača kojima taj oblik terapije odgovara. Jasno je da svim pušačima ne odgovara isti program za pomoć pri odvikavanju, ali postoje pušači koji trebaju pomoć i podršku koju im omogućavaju struktuirani programi kao što je program 7 koraka do slobode – Prekini sada!

Cilj programa: Omogućiti zainteresiranim pušačima koji žele prestati pušiti profesionalnu pomoć u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja.

Ciljna grupa, lokacije i korisnici: Korisnici ovog programa su pušači koji su motivsani za presatnak pušenja, a zainteresirani su za stručnu pomoć u obliku grupne terapije i individualnog savetovanja.

Aktivnosti:

Broj polaznika Škole je ograničen na 15 polaznika.
Škola traje 5 dana uzastopno u trajanju  od sat i po vremena.
Senzibilne grupe održavaju se jednom nedeljno (sreda ili neki drugi dan po dogovoru grupe) tijekom četiri nedelja, u rad se uključuju edukovani stručnjaci iz Centra za promociju zdravlja.
Evaluacija uspešnosti programa (putem telefona) sprovodi se nakon 3 i nakon 6 meseci po završetku Škole kada se smatra da su svi polaznici nepušači.

Vremenski raspored sprovođenja: Kontinuirano, od 1. februara 2010. godine.

SAVETI I PODRŠKA

 1. FIZIČKA AKTIVNOST ĆE VAM POMOĆI U ODVIKAVANJU!
 2. ZAJEDNICA VAS PODRŽAVA!
 3. LAKŠE SE OSTAVLJA U DRUŠTVU I UZ PODRŠKU!

 

Alatke za uspeh

U toku takmičenja mnogo puta ćete dolaziti u iskušenje da odustanete. Većina Vas je već pokušavala ranije da ostavi pušenje. Za te trenutke kada dolazite u situaciju da odustanete važno je da imate neke alatke i trikove pomoću kojih ćete ostati u igri.

Neki od njih :

 1. Napravite za sebe komplet alatki. Elastična traka, seckanje papira, kamenčići ili klikeri, olovka ili neki drugi objekat koji volite da držite treba da su vam pri ruci.
 2. Razvijajte naviku unošenja tečnosti.Kada prestanete da pušite može se desiti ili da imate previše sekreta u svojim disajnim putevima ili da su oni previše suvi. Unošenje vode će olakšati ovaj osećaj, ali će uticati i na smanjenje želje za pušenjem.
 3. Dajte sebi 120 sekundi. Veoma jaka želja za cigaretom obično prođe u roku od 2 minuta. Najvažnije je da reagujete što brže kada osetite prve simptome. Gledajte na svoj sat, duboko dišite i odbrojavajte od 120 unazad. Postoje mnoge druge opcije da prebrodite ovih dva minuta.
 4. Meditirajte. Kada se pripremate da prestanete sa pušenjem morate bez sumnje znati razloge i dobiti zbog kojih ćete to učiniti. Ako to već niste učinili napišite ih na papiru i čitajte listu svako veče. Izaberite jedan razlog i ponavljajte ga mnogo puta pre spavanja.

DA BI OSTALI MOTIVISANI

 • ČESTITAJTE SEBI ZA SVAKI DAN U TOKU KOG NISTE PUŠILI
 • ŠTEDITE NOVAC KOJI BI STE TROŠILI NA CIGARETE I NAGRADITE SEBE
  PODSEĆAJTE SEBE NA RAZLOGE ZBOG KOJIH ŽELITE DA PRESTANETE DA PUŠITE. Ako je potrebno postavite ih u podsetnik, pričajte o njima sa prijateljima i porodicom, ponavljajte ih pre spavanja.
 • PRIMORAJTE SEBE DA SE HRANITE PRAVILNO KAO I DA SE REDOVNO REKREIRATE DA BI ODRŽALI  TELESNU TEŽINU
 • RECITE KOORDINATORU KAMPANJE U VAŠEM OKRUGU DA OD NJEGA OČEKUJETE POZIV PODRŠKE, E-MAIL ILI  SAVET KOJI BI VAM POMOGAO DA ISTRAJETE
 • POMISLITE SAMO KOLIKO ĆETE BITI PONOSNI NA SEBE AKO USPETE. KOLIKO ĆE BITI PONOSNA VAŠA PORODICA I OKOLINA!
 • PODSETEITE SEBE ŠTA GUBITE AKO PRESTANETE DA SE TRUDITE DA USPETE U ODVIKAVANJU.
 • NEMOJTE DOZVOLITI SEBI “SAMO JEDNU CIGARETU UZ KAFU”
  OBAVEŽITE SE DA VAŠA KUĆA I KOLA BUDU PROSTOR 100% BEZ DUVANSKOG DIMA