Odjava epidemije zapaljenja tankog creva uzrokovanog salmonelama – saopštenje ZZJZ Leskovac

Odjava epidemije zapaljenja tankog creva uzrokovanog salmonelama
(Enteritis salmonellosa-A02.0) u predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ u Leskovcu
Dana 17.12.2016. godine Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odjavio je epidemiju zapaljenja tankog creva uzrokovanog salmonelama (Enteritis salmonellosa-A02.0) u predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ u Leskovcu.

Preduzimanjem svih protivepidemijskih mera i timskim radom od strane ZZJZ Leskovac, Doma zdravlja Leskovac sa službom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine i patronažne službe, P.U.„Vukica Mitrović“,nadležnih inspekcijskih službi: republičke sanitarne, zdravstvene, veterinarske, turističke inspekcije sprečeno je dalje širenje bolesti i epidemije. U svim igraonicama u Leskovcu su preduzimane sve mere koje su preporučene od strane ZZJZ Leskovac, a naložene od strane republičke veterinarske inspekcije.
U epidemiji Salmoneloze u predškolskoj ustanovi “Vukica Mitrović” u Leskovcu, koja je počela 16.10.2016.god. obolelo je 74 lica, dok je kod 34 lica utvrđeno nosilaštvo uzročnika zaraznih bolesti. Od ukupnog broja obolelih i kliconoša (108), Salmonella enteritidis je izolovana kod 104 deteta iz 8 vrtića u gradu Leskovcu .

Najveći broj obolele dece/kliconoša (31) bio je iz vrtića “Lane”, zatim “1001 radost” (20), “Ciciban” (17), “Kolibri” (15), “Naše dete” (11), “Cvrčak”(10) , vrtić “Zvončica” (3) i vrtić “Bambi”(1).
Od 108 obolelih/kliconoša, 64 deteta je bilo na rođendanima u igraonicama (Čigra Zvezdica, Lola, Logo, Friends ,Nedođija dva i Fantasy Kids).

PREDLOG MERA ZA NAREDNI PERIOD
Radi suzbijanja salmoneloze kao i sprečavanja ostalih crevnih zaraznih bolesti u gradu Leskovcu, potrebno je sprovoditi kompleksne mere, kako od strane zdravstvene službe tako i od ostalih relevantnih službi i radnih organizacija, svi u okviru svojih nadležnosti.