DEMANTI na vest „Od dizenterije u Leskovcu obolelo 18 dece“

DEMANTI
na vest „Od dizenterije u Leskovcu obolelo 18 dece“
u dnevnom listu POLITIKA u rubrici DRUŠTVO na strani 7,od petka 29.03.2013.

Odeljenje za zarazne i hronične nezarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje Leskovac demantuje vest „Od dizenterije u Leskovcu obolelo 18 dece“ koja je izašla u petak 29.03.2013. godine u dnevnom listu Politika u rubrici DRUŠTVO, na strani 7, a potpisano od strane novinske agencije Beta. Naime, ovaj broj obolelih i ova vest data je u avgustu 2012. godine svim lokalnim i republičkim medijima u vreme kada je ista bila i aktuelna.

U periodu od 01.01.2013. do 31.03.2013. godine na području Jablaničkog okruga od dizenterije je obolelo jedno dete uzrasta 6 godina iz Leskovca (datum obolevanja je 03.03.2013. godine). Izolovani uzročnik kod ovog obolelog je Shigella Flexneri.

Od strane epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Lesakovac su preduzete sve Zakonom propisane protivepidemijske mere kod pojave sporadičnog slučaja obolevanja od dizenterije, koje obuhvataju: epidemiološko i mikrobiološko ispitivanje, dezinfekcija u porodici i vrtiću koje pohađa obolelo dete, zdravstveni pregledi lica iz kontakta, članova porodice.

Dr Zorana Kulić, šef odeljenja za zarazne i hronične nezarazne bolesti Zavoda za javno zdrablje Leskovac, odgovorno tvrdi da je dana 28.03.2013. godine nije kontaktirao nijedan novinar lokalnih ili republičkih medija, pa stoga u potpunosti demantuje gore pomenutu vest. Ovom prilikom izražava svoje veliko nezadovoljstvo, zbog zloupotrebe njenog imena i imena ustanove u kojoj radi, kao i veliko žaljenje zbog  plasiranja neproverenih vesti  u javnosti i narušavanja dosadašnje izuzetno dobre saradnje s medijima.

Molimo da se ova vest od 29.03.2013. odmah demantuje , a gore navedeni tačni podaci iznesu na jasno vidljivom mestu u svim medijima koji su ovu vest objavili bez našeg znanja i saglasnosti. Takođe, molimo da demanti bude u celini objavljen.

Šef Odeljenja za zarazne i hronične nezarazne bolesti
Dr Zorana Kulić

Direktor ZZJZ LESKOVAC
Prim. dr Ivana Mitić