Svetski dan porodice

Prema mišljenju istaknutog psihologa (Ekerman) idealno zdrave porodice nema, one su ili pretežno zdrave ili pretežno bolesne. Pretežno zdrava porodica je ona porodica čiji članovi ne ispoljavaju neki psihopatološki poremećaj, akutni ili hronični. U njenoj osnovi je ljubav, osećanje sigurnosti, naklonosti, nežnosti, odanosti, prijateljstva… Nepotpune ili “dezorganizovane” porodice su izložene brojnim problemima socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode.
Zdrava porodica se karakteriše povezanošću članova porodice i njihovom otvorenom komunikacijom. U njoj se poštuju lične granice i autonomija svakog pojedinca, prihvataju se i ohrabruju ispoljavanja kako pozitivnih, tako i negativnih osećanja. Članovi porodice osećaju se kao da žive sa prijateljima u koje imaju poverenja.

Danas, 15. maja, ukoliko ste daleko od svojih roditelja, ako ih niste davno čuli, pa čak i ako jeste, nazovite ih, ukoliko ste blizu, posetite ih! Roditelji pozovite svoju decu, prošetajte, popričajte… Neka jednonedeljna šetnja i svakodnevni razgovor postane ritual koji će pomoći razvijanju i očuvanju zdravih i kvalitetnih odnosa u porodici!

Centar za promociju zdravlja