Svetski dan hrane 16.oktobar 2016. god.

    Globalna populacija je u stalnom porastu, a očekuje se da će broj stanovnika na Zemlji do 2050.godine biti 9,6 milijardi. Kako bi zadovoljila sve veću potražnju za bezbednom hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodne za pravilnu ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene. Poslednjih decenija sve je više problema u proizvodnji dovoljnih količina hrane kao posledica promene klime. Izazov predstavljaju ne samo setva i žetva poljoprivrednih kultura, već i skladištenje i transport, a posebno racionalno korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i obezbeđenje održivog razvoja u oblasti proizvodnje hrane. Ovogodišnji Svetski dan hrane posebno naglašava značaj bezbednosti hrane na koju veoma utiču i klimatske promene, pa ovom prilikom podsećamo na pet ključnih pravila za bezbednost hrane:
1. Održavajte higijenu!
2. Odvojte sveže i kuvano!
3. Kuvajte dovoljno!
4. Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama!
5. Koristite ispravnu vodu i sveže namirnice!
    Svetski dan hrane podseća na značaj pravilne ishrane za očuvanje i unapređenje zdravlja. Osnovni principi pravilne ishrane su redovnost obroka tokom dana, pravilan izbor namirnica koje koristimo u svojoj ishrani, način njihove pripreme, ali i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo.
   Ovogodišnja kampanja ima ca cilj informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja u ishrani najšire populacije, a posebno dece i mladih. Zavod za javno zdravlje Leskovac je u okviru kampanje i ove godine raspisao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola sa temom „Klimatske promene menjaju poljopeivredu i ishranu“ i „Zdravlje na usta ulazi”, a tokom ovog meseca zajedno sa partnerima – predškolskim ustanovama, školama, lokalnom zajednicom, domovima zdravlja, stručnim udruženjima biće realizovane i druge aktivnosti kao što su predavanja, tribine, izložbe, radionice na temu pravilne ishrane.
   Povodom Svetskog dana hrane u ZZJZ Leskovac 14.10.2016. god. sa početkom od 11 časova održaće se završna manifestacija konkursa likovnih i literalnih radova, Nacionalne nedelje dojenja i Svetskog dana hrane.
   U ZZJZ Leskovac pristiglo je 280 likovnih i 26 literalnih radova sa 5 opština Jablaničkog okruga, 12 PU, 20 OŠ. Podliće se oko 40 nagrada učenicima sa Jablaničkog okruga na dva konkursa u kategorijama likovnih i literalnih radova.

 

ZAVRŠNA MANIFESTACIJA NEDELJE DOJENJA I SVETSKOG DANA HRANE U MESECU OKTOBRU

 


                                                                                                                            

                                                                                                    Centar za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac