Svetski dan borbe protiv hepatitisa – 28.juli

         
                             
Hepatitis A koji je uz B i C najrasprostranjeniji, najmanje je opasan oblik ovog oboljenja. U narodu je poznat i kao zarazna žutica i nalazi se u stolici obolele osobe, pa je put prenosa preko prljavih ruku. Zato je za hepatitis A najvažnija mera prevencije higijena, mada postoji i vakcina. Vakcinisanje protiv hepatitisa B, koji je sto puta zarazniji od virusa HIV, obavezan je deo programa imunizacije u našoj zemlji, dok za hepatitis tipa C ne postoji vakcina. Testiranje na hepatitis preporučuje se svim osobama koje spadaju u tzv. rizične grupe.

Svetska hepatitis alijansa (WHA) obeležava Svetski dan borbe protiv hepatitisa od 2008. godine, ali je na zasedanju Skupštine SZO maja 2010. dogovoreno da se obeležava svake godine 28. jula.

Edukacija i prevencija, jedino pravo rešenje

„Infekcija izazvana virusom hepatitisa C često dugo vremena može proticati bez specifičnih simptoma i znakova bolesti i pacijenti je otkriju tek u poodmakloj fazi. Retko kada se pacijent obrati lekaru zbog određenih simptoma, već se najčešće hronična infekcija otkriva sasvim slučajno, prilikom sistematskih pregleda krvi, dobrovoljnog davanja krvi ili transfuzije obolelom srodniku ili prijatelju, a čak 40 odsto pacijenata ne zna na koji način se inficiralo“. Kontinuirana edukacija lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je neophodna, kako bi se pacijenti blagovremeno uputili na testiranje i na taj način sprečile dalje komplikacije. U Srbiji se od 2006. godine sprovodi obavezna vakcinacija dece protiv hepatitisa B, a to je najbezbednija, najjeftinija i najuspešnija mera prevencije, ne samo za decu već i za pojedine kategorije stanovništva pod povećanim rizikom. Svaki dvanaesti stanovnik planete hronični je nosilac virusa hepatitis B ili C, a svaki treći bio je u kontaktu sa jednim od tih virusa.Među rizične situacije u kojima postoji mogućnost izlaganja virusu i nastanka infekcije, spadaju izrada tetovaže, pirsing, stomatološke ili hirurške intervencije obavljene nesterilisanim ili nedovoljno sterilisanim instrumentima, tretmani kod pedikira i manikira, kao i korišćenje  sredstava za ličnu higijenu osobe inficirane virusom hepatitisa B i C.