Svetska nedelja dojenja 1-7. avgusta 2013.

Svetska nedelja dojenja se ove godine obeležava pod sloganom “Podrška dojenju- Blizu majkama“.Čak i kada su majke u stanju da dobro počnu sa dojenjem, veoma često u narednim nedeljama ili mesecima nakon porođaja imamo nagli pad dojenja u praksi, posebno isključivog dojenja. Period kada majka izađe iz zdravstvene ustanove, je vreme kada zajednica i sistem podrške za majku, su od suštinskog značaja. Nastavak podrške za održavanje dojenja može se obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža porodica, međutim  sa urbanizacijom, podrška za majke je neophodna  i iz šireg kruga. Ta podrška može da bude predviđena od strane obučenih zdravstvenih radnika, konsultanata za laktaciju, lidera zajednica, ili od prijateljica ( koji su takođe majke) i oca deteta tj.(partnera).

“Ključ za dobru praksu dojenja je podrška dojenju u svom domu i zajednici“

 

Krugovi podrške za majku i dete

Pet krugova podrške

PET KRUGOVA PODRŠKE 

Podršku za dojenje ilustruju potencijalni uticaji na odluku majke da doji i da ima pozitivno iskustvo dojenja. Krugovi podrške su: Porodica i društvena mreža, zdravstvo, zapošljavanje i radno mesto, Vlada / Zakonodavstvo i odgovor na krizu ili vanredno stanje. Žena je  u centru kruga.

ŽENA u središnjem krugu:

Žene su u centru, jer prisustvo ili odsustvo podrške na njih direktno utiče. Žene takođe imaju važnu ulogu u obezbeđivanju i pružanju podrške drugima. Na osnovu izveštaja Globalne inicijative za podršku majke (GIMS) za dojenje , iz 2007.g. došlo se do zaključka – “Majke su najaktivniji  učesnici  u podršci dojenju  jer su i pružaoci i primaoci informacija i podrške”.

PORODICA I DRUŠTVENA MREŽA:

Muževi / partneri / očevi, porodica i prijatelji sačinjavaju  prvu i stalnu podršku mreže majkama. Socijalna podrška uključuje podršku zajednice – na pijaci, u religijskom kontekstu, u susedstvu ,u parku,..itd. Posebno je važna podrška u toku trudnoće  jer smanjuje stres. Podrška za vreme porođaja i rođenja osnažuje majku. Društvena podrška povećava poverenje majke u njenu sposobnost da doji svoje dete u prvim nedeljama i mesecima.

Zdravstvena zaštita:

Ovo uključuje mnoštvo mogućnosti za podršku  dojenju- od prenatalne negu i podrške  preko pomoći tokom porođaja i postnatalne nege koja omogućava vezivanje majke i deteta  i optimalnu ishranu. Zdravstveni radnici koji su obučeni u savetodavnim veštinama daju podršku majkama pre i posle porođaja.

RADNO MESTO I ZAPOŠLJAVANJE:

Zaposlene žene se suočavaju sa velikim izazovima i potrebna im je podrška da uspeju  u radu i dojenja istovremeno. Mogućnosti za podršku zaposlene majke su raznoliki –kao što je prilagodljivo radno vreme,pauze za vreme rada i sl.

VLADA / ZAKONODAVSTVO:

Žene koje planiraju da doje, ili koji su već dojile imaju korist od podrške međunarodnih organizacija, kroz  aktivne i dobro finansirane nacionalne komisije. Veoma je bitno i zakonodavstvo koje suzbija agresivno reklamiranje zamena za majčino mleko i donosi plaćeno porodiljsko odsustvo i naknade za dojilje.

ODGOVOR NA KRIZU ili vanredno stanje:

Situacije koje zahtevaju posebno planiranje i pomoć su: prirodne katastrofe, izbeglički kampovi, brakorazvodne parnice, kritične bolesti za majku ili bebu, ili žive u oblasti visokog HIV / AIDS prevalencije bez podrške dojenju.

 

ČIN DOJENJA JE MNOGO VIŠE OE ISHRANE –

TO JE MAJČINSKA LJUBAV I BLISKOST

DOJENJE JE NAJBOLJI UVOD U ŽIVOT

I  NAJSIGURNIJI  TEMELJ ZA BUDUĆNOST.