Briga o zdravlju u letnjim mesecima

ODGOVARAJUĆI UNOS VODE I NAPITAKA

 

 Na visokim temperaturama izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti. Organizmu tada najviše prija i pomaže pijaća voda. Kod visokih temperatura odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan. Ako se bave fizičkim aktivnostima, ovoj količini treba dodati od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.
 Osim vode, dobar izbor su i mleko i voćni sokovi. Preporuka je da se smanji unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića jer deluju kao diuretici, odnosno uslovljavaju dodatni gubitak vode.
 Ukoliko se koristi flaširana mineralna voda preporučuje se negazirana i umereno hladna. Osobama starijim od 65 godina savetuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedne, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi. Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutlja po gutljaj. Nikako preterivati sa previše hladnim pićima.

ZAŠTITA OD SPOLJNIH UTICAJA U BORAVIŠNOM PROSTORU

 Redovno održavanje lične higijene (tuširanje – kupanje mlakom vodom pre odlaska na spavanje, nakon dolaska sa posla, iz grada, mesta za rekreaciju; svakodnevno održavanje toalete genitalija, pazuha, nogu, lica, pranje zuba) kao odraza kućnog vaspitanja i postojanja svesti o zdravstvenoj kulturi, redovno provetravanje prostorija, upotreba zastora na prozorima, podešavanje rada klima uređaja tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od 7 do 10 stepeni, pomaže organizmu da upotrebi svoje mehanizme za rashlađivanje i na pravi način se prilagodi vremenskim prilikama.

 

ZAŠTITA OD SPOLJNIH UTICAJA U RADNOM PROSTORU

 Čistoća tela i ruku, čistoća radnih prostorija, pravoremeno provetravanje ali i zatvaranje prozora da bi se „sačuvala hladnoća” prostora u kome se boravi, odgovarajuće odevanje i primerena upotreba klima uređaja jesu činioci koji utiču
kako na produktivnost rada tako i očuvanje zdravlja radno aktivne populacije.

ZAŠTITA OD SPOLJNIH UTICAJA PRILIKOM BORAVKA NA OTVORENOM PROSTORU

 Nosite odeću od prirodnih materijala, udobnu obuću, zaštitite se šeširom ili kačketom, rashlađujte se lepezama, zaštitite kožu odgovarajućim kozmetičkim preparatima. Sunčajte se do 11.00 časova pre podne i od 16.00 časova popodne, postepeno ulazite u vodu na moru i kupalištima.

FIZIČKA AKTIVNOST, REKREACIJA I ODMOR

Ne preterujte sa fizičkim naprezanjem, vežbanjem i dugim hodanjem. Ako možete da planirate svoje svakodnevne aktivnosti, planirajte da ih obavite u jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima i samo ukoliko je neophodno pokrenite se u najtoplijem delu dana. Lezite da spavate pre ponoći. San pre ponoći krepi umoran ogranizam, regeneriše tkiva i čini da smo sutradan potpuno odmorni i manje nervozni.

BRIGA O ZDRAVLJU OSETLJIVE POPULACIJE

 Kod zdravih osoba vremenske prilike, makar bile i iznenadne i burne, osim subjektivnog osećaja neprijatnosti neće prouzrokovati po život ugrožavajuće reakcije u organizmu jer zdrav organizam ima velike mogućnosti prilagođavanja spoljnim uticajima. Osetljiva populacija, deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, kao i osobe koje se bave teškim fizičkim poslovima, odnosno čiji je posao vezan za rad na otvorenom prostoru, imaju smanjenu sposobnostprilagođavanja i zbog toga oni sami kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u letnjim mesecima.

Centar za promociju zdravlja