Nedelja prevencije povreda u saobraćaju, 21–27.4.2014. godine

Podaci Analitičke studije „Zdravlje stanovnika Srbije 1997–2007” Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da se u našoj zemlji u proseku godišnje dogodi više od 60.000 saobraćajnih nezgoda u kojima 800 lica izgubi život, kao i da je najviše stradalih u starosnoj dobi od 18 do 25 godina, dok su deca najranjivija kategorija i predstavljaju 10 odsto svih stradalih učesnika u saobraćaju. Precizan podatak o broju nezgoda nije dostupan iz razloga nepotpune evidencije u prvoj deceniji posmatranog perioda. Iz tih razloga, u poslednjoj deceniji u Republici Srbiji je pokrenut niz aktivnosti u cilju unapređenja  sistema bezbednosti saobraćaja.
Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u toku 2012. godine na našim putevima dogodilo se 38.000 saobraćajnih nezgoda u kojima su poginula 684 lica, dok je povređeno preko 18.000 lica.
U proteklim godinama doneseno je više značajnih međunarodnih i domaćih zakona, propisa i dokumenata iz ove oblasti (Zakon o bezbednosti saobraćaja, Evropska povelja o bezbednosti saobraćaja na putevima, Svetska zdravstvena organizacija i Komisija Ujedinjenih nacija za bezbednost na putevima proglasile su Dekadu akcije za bezbednost na putevima 2011–2020).
Obeležavanje ove nedelje treba da doprinese postizanju cilja iz Dekade akcija za bezbednost saobraćaja na putevima 2011–2020., a to je da se stabilizuje i smanji broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Procenjuje se da bi se 5 miliona života sačuvalo na svetskim putevima tokom Dekade. U cilju efikasne implementacije Dekade akcije za bezbednost saobraćaja neophodna je realizacija aktivnosti od strane svih učesnika na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, usmerena na ključne faktore poboljšanja sveokupne bezbednosti saobraćajne bezbednosti – ponašanje učesnika, vozila i infrastruktura.
 
Usvajanjem Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima napravljen je veliki korak ka unapređenju sistema bezbednosti saobraćaja i smanjenju svih posledica saobraćajnih nezgoda. Najveći efekat primene Zakona jeste smanjenje broja poginulih i povređenih lica, odnosno 180 ljudskih života je spašeno od usvajanja zakona.