Međunarodni dan babica – 5.maj 2014.

Međunarodni dan babica (IDM) se obeležava 5. maja svake godine. Na današnji dan, babice širom sveta preduzimajuu akcije da se istakne važnost babica i doprinos  za zdravlje  naroda.
 
Međunarodni dan babica, 5.maj
 
Skoro 290.000 žena i preko 3 miliona deca širom sveta umre svake godine kao rezultat komplikacije trudnoće i porođaja koje su mogle biti sprečene. Većina ovih smrtnih slučajeva će se sprečiti ukoliko ima dovoljno kvalifikovanih i iskusnih babica. Zbog smrti  majki i novorođenčadi , oko  15,5 milijardi dolara potencijalne produktivnosti je izgubljeno svake godine. Svetska zdravstvena organizacija, agencija UN i drugi globalni partneri prepoznaje da babice su ključ za postizanje smanjenja smrti  majke i novorođene i invaliditeta širom sveta.
Poruka sadržana u ovoj temi je da posao babice  ima takav uticaj da menja svet.Svet počinje sa porodicom, što se takođe ogleda u ovoj temi. 
Mi svi znamo da su iza   smrtnosti majki, mnoge tragedije  skrivene .To je gubitak koji  utiče na celu porodicu, zajednicu i na kraju – na ceo svet.
Međunarodni dan babica 5. maj, ustanovila je 1992.godine Internacionalna konfederacija babica.Na inicijativu Posebne radne grupe za zdravstvenu negu,5. maj je prvi put obeležen i u Srbiji 2009.g ,a domaćin je bio Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.
Postoje podaci da je 1900.godine u Berlinu održana konferencija kojoj je prisustvovalo preko 1000 babica. Prosto je teško zamisliti kako su tadašnje babice organizovale ovaj skup u vreme kada nije bilo telefona, kompjutera, kreditnih kartica, aviona i na koji način su same žene putovale u tom dobu.
Zvanični logo ICM-a je u obliku kruga koji predstavlja babice sveta, stilizovane figure babice, majke i deteta. Dominantna boja je plava,a koristi se od 2000.god. Danas ICM ima više od 90 članica iz preko 80 zemalja. Svaka članica daje delegate za upravne organe, svaki region bira predstavnike za mali bord i učestvuje u planiranju aktivnosti.
Zvanično glasilo ICM je časopis International Midwifery magazine koji izlazi već 18 godina. Od 2000. godine babice imaju mogućnost da nazvaničnom web sajtu International Midwifery organizacije razmene informacije, iskustva, dostignuća i novine.
Internacionalni kongresi se održavaju svake treće godine, a  2014.godine u Pragu (Češka). U proteklih 50 godina mnogi veliki evropski gradovi bili su domaćini Internacionalnog kongresa babica kao i Jerusalim, Kobe, Manila, Santjago, Sidnej, Vankuver i Vašington. Ovi kongresi se bave važnim pitanjima regulative, profesionalnim i naučnim aspektima profesije i delovanjem babica.Regionalni sastanci i konferencije održavaju se između kongresa.
Srećna porodica je ključ za budućnost.  Međunarodni dan babica je podrška babicama sveta da slave babičanstvo kao profesiju: ove godine fokus je na porodici i budućim generacijama: Babice pomažu izgradnju zdrave porodice – u rukama babica je ključ za budućnost. Međunarodni dan babica obeležava se od 1992. godine, sa ciljem da se ova profesija promoviše kroz razne vidove aktivnosti, da se razmenjuju primeri dobre prakse i da se kroz unapređenje babičkog rada unapređuje zdravlje naroda.
“Svakog dana gledam svoje ruke, znam da mogu i da ću ih koristiti na najbolji način za zdravu trudnoću, bezbedno rađanje, podršku žene prema ženi, žene prema porodici, žene prema zajednici.Širom sveta babice pomažu da se izgradi bolje zdravlje, ojača struktura porodice i zajednice.” – kaže babica Katherine Goulliat sa Haitija.
Prema podacima WHO, svakog minuta širom sveta 380 žena začne, 190 žena suočeno je sa neplaniranom i neželjenom trudnoćom, 110 žena doživi iskustvo komplikacija u trudnoći, 40 žena uradi rizičan abortus, 1 žena umre, a za babice se kaže da su one srce i nauka rađanja.
Ostvarivanje Milenijumskih razvojnih ciljeva /MDG/ zahtevaće globalno zajedništvo za porast i osnaživanje profesije babica u zdravstvenom sistemu. Direktno učešće babice je izraženo u sledećim ciljevima:
– MDG 5: Unapređenje zdravlja majke
– MDG4: Smanjenje smrtnosti dece
– MDG6: Suzbijati HIV/AIDS, tuberkulozu i druge bolesti
Profesija babica je marginalizovana u našoj zemlji. Samo 32 babice rade na 100 000 stanovnika, što je daleko ispod potrebnog broja kako bi mogle da preuzmu uloge koje se zahtevaju od njih radi ostvarivanja Milenijumskih razvojnih ciljeva u našoj zemlji.
Directive 2005/36/EC – prepoznaju i definišu kvalifikacije i neophodno obrazovanje za babice, a to je visoko obrazovanje koje je moguće steči tek od 2007. godine i kod nas.
Pred profesionalcima je ozbiljan i težak zadatak, ali odgovornost snose i obrazovne institucije, vlada i celokupno društvo, kako bi omogućili da kompetentni profesionalci preuzmu nove okvire delovanja u cilju unapređenja zdravlja sadašnjih i budućih generacija.
 
Centar za promociju zdravlja