SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA – 8.5.2014. god.

Ova bolest sa sobom nosi tri značajna simptoma. Prvi su hronični grčevi i bol u stomaku. Drugi je konstantan nagon na mokrenje (naravno, ovde bi trebalo isključiti infekciju mokraćnih kanala, trudnoću i period oporavka nakon porođaja). Treći je iznenadan gubitak kontrole nad bešikom (dakle, onaj koji ne potiče od dugotrajnih upala mokraćnih kanala, niti je posledica porođaja).
U određenim slučajevima, žene neće imati nikakve rane simptome bolesti koji bi mogli da pokažu da nešto nije u redu, mada čest osećaj nadutosti, bol u predelu stomaka i karlice, manjak apetita i brz osećaj sitosti za vreme jela, urinarni problemi kao što je nagla potreba za mokrenjem i česte potrebe za mokrenjem mogu da budu znak ove bolesti.
Ukoliko se jedan ili više tih simptoma javljaju više od dva-tri puta nedeljno, odmah zakažite pregled. Neki od simptoma mogu biti više ili manje uobičajeni kod nekih žena, pa je često potrebno duže vreme da shvate da nešto nije u redu. Ono po čemu još mogu da se prepoznaju simptomi je to što počinju naglo, a drugačiji su od uobičajenih menstrualnih ili bolova i smetnji koje se vezuju za varenje. Takođe, simptomi se javljaju svaki ili skoro svaki dan i ne prolaze.
Pored nabrojanih simptoma, još se mogu javiti – umor, smetnje sa varenjem, bolovi u leđima, bolovi za vreme seksualnog odnosa, zatvor i promene u menstrualnom ciklusu. Ono što najviše zbunjuje je da se svi ti simptomi javljaju i kod žena koje nemaju rak jajnika, što otežava prvobitnu dijagnozu
 
Svetski dan borbe protiv raka jajnika će udružiti svetske organizacije koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma što više proširi. Za žene koje žive sa ovom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana će izgraditi novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje. Pet ključnih činjenica:
1. Sve žene su ugrožene.
2. Svest o ranim, upozoravajućim simptomima bolesti može spasiti život.
3. Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, mnogo manje opasne bolesti.
4. Rak jajnika se najčešće dijagnostikuje u kasnijoj fazi.
5. Mnoge žene pogrešno misle da Papanikolau test može otkriti postojanje ovog raka.
Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer. Ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi, mogućnost produženja života iznosi 93%.
 
Centar za promociju zdravlja