Kampanja „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“

Narodna izreka kaže – bolje sprečiti nego lečiti. Stručnjaci bi na ovo dodali – a ako već nije sprečeno, važno je da se bolest otkrije što pre i odmah otpočne lečenje.
Ovo važi za svaku vrstu oboljenja, pa i za infekciju uzrokovanu HIV-om.
Ono što nikako ne smemo zaboraviti je činjenica da je danas samo dobijanje HIV-a seksualnim putem moguće sprečiti stalnom i pravilnom upotrebom kondoma pri seksualnim odnosima. A upravo je nezaštićen seksualni odnos jedan od načina dobijanja HIV-a.
Uprkos tome, neznanje, zablude i predrasude za rezultat imaju da ljudi ne koriste kondom pri svakom seksualnom odnosu sa neregularnim partnerima. Istraživanje koje je Ministarstvo zdravlja sprovelo 2011. godine, pokazuje da tek svaki četvrti ispitanik koristi kondom prilikom poslednjeg sekualnog kontakta sa neregularnim partnerom. Takođe, istraživanja u Evropi, pokazuju da jedna od tri osobe koje su HIV pozitivne to ne zna, dok u Srbiji svaka druga HIV pozitivna osoba to ne zna, pa tako ne čine ništa da lečenjem značajno produže sopstveni život, a ujedno predstavljaju nesvesnog prenosioca virusa.
Činjenica da se najveći broj zaraženih HIV-om testira tek u uznapredovalom stadijumu infekcije, umanjuje šanse za kvalitetniji i dug život sa HIV-om, a povećava rizik da je inficirana osoba u međuvremenu bila prenosilac virusa na druge osobe.
Nažalost, malo je i onih koji znaju da se sa HIV-om danas živi i da blagovremeno otkrivanje infekcije omogućava kvalitetno lečenje i dug život.
  Ne možeš da znaš dok se ne testiraš!  Pomozi sebi. Sačuvaj druge. Saznaj na vreme.
 
U ovoj nacionalnoj kampanji prvenstveno se obraćamo svim seksualno aktivnim osobama, koje su možda nekada u životu bile u riziku i žele da se oslobode sumnje uz saznanje da nema rizičnih grupa, već samo rizičnog ponašanja. Svaki seksulni kontakt – ukoliko se ne koristi kondom – potencijalno predstavlja rizik za dobijanje HIV-a, izuzev ako su seksualni partneri potvrđeno testom HIV negativni.
Glavni cilj kampanje „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš!“ je
 povećanje broja osoba koje se savetuju i testiraju na HIV, zatim rad na jačanju svesti kod svih naših sugrađana o tome da rano otkrivanje HIV infekcije omogućava efikasno lečenje i kvalitetniji, dug život i potom molba – poruka trudnicama  da bi zaštitile svoje dete što ranije u trudnoći trebaju  da saznaju svoj HIV status.
 
  U Zavodu za javno zdravlje Leskovac u Savetovalištu za DPST (dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje) na HIV i ostale seksuano prenosive infekcije  možete svakog radnog dana od 8 do 15 sati posetiti savetovalište i dobiti besplatnu uslugu savetovanja i testiranja, edukativno informativne flaere i zaština sredstva – kondome.
Za testiranje nije  potrebna zdravstvena knjižica dolazi se bukvalno sa ulice. Rezultati testiranja se dobijaju lično čekanjem od nekoliko sati do  6 dana. Određene informacije možete dobiti telefonom bez oklevanja pozovite +381 16 241 724
  U savetovalištu vas očekuju edukovani savetnici koji su iskusni, strpljivi, svestrani i puni razumevanja za mnoga vaša interesovanja, potrebe,  probleme, poteškoće i radosti, spremni da vam pomognu, unaprede vaše zdravlje i dodaju na kvalitetu psihičkog, fizičkog i socijalnog zdravlja
 
Razbijte strah od testiranja , pomozite sebi, zaštitite druge, testirajte se na HIV!
 
 
• 09.08.2012.god. sa početkom u 10 časova u sali ZZJZ Leskovac održaće se konferencija za novinare na kojoj želimo da pozovemo novinare da se aktivno uključe u kampanju kao edukatori i prenosioci poruka. Svuda u svetu se pokazalo da su edukacija i mediji jedni od najznačajnijih faktora uspešne prevencije, pa Vas pozivamo da se i Vi uključite u ovu kampanju, prisustvom u medijima i organizovanjem aktivnosti na lokalu, a u saradnji sa partnerima koji su uključeni u odgovor države na HIV, a u cilju promocije savetovanja i tetiranja.

Materijal za medije: