Konferencija za novinare povodom Osme evropske nedelje prevencije raka grlića materice na Jablaničkom okrugu 21. januar 2014.

Povodom obeležavanja VIII Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Zavod za javno zdravlje Leskovac i DZ Leskovac organizovali su konferenciju za medije, 2 januara 2014. godine.
Ova nedelja prevencije raka grlića materice treba da podstakne što bolje sprovođenje programa organizovanog skrininga raka na Nacionalnom nivou što je u skladu i sa radom Nacionalne kancelarije za prevenciju raka (www.skriningsrbija.rs).
Na konferenciji su govorile prim. dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac i dr Ljilja Vučković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Leskovac.


Folder Gallery Error: Unable to find the directory images/stories/1401/nedelja-grlic-materice.

Na konferenciji se govorilo o karcinomu grlića materice – javnozdravstvenom problemu u Evropi i Srbiji, značaju prevencije, pre svega skrininga, uspostavljanju, ciljevima i aktivnostima skrininga.
Evropska nedelja (od 19. do 25. januara) prevencije raka grlića materice se obeležava u velikom broju zemalja Evrope. Tokom ove nedelje će se održavati aktivnosti čiji je zajednički cilj podizanje svesti žena o raku grlića materice, faktorima rizika i načinima prevencije. Nosilac aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice (ECCA).

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Leskovac, doktorka Ljilja Vučković je sa današnje konferencije za novinare u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje uputila apel svim ženama da se odazovu organizovanom skriningu raka grlića materice koji počinje tokom februara, a odnosiće se na starosnu grupu od 25 do 69 godina.
Tokom ove godine planirani su skrining pregledi kod 9 200 žena. U 2013 godini obavljeno je 9 300 skrining pregleda na rano otkrivanje grlića materice ali su to bili samoinicijativni slučajevi.
Iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac poručuju da rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre.
U Srbiji godišnje oboli 1 400, a 450 umre. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.
Ova nedelja prevencije raka grlića materice treba da podstakne što bolje sprovođenje programa organizovanog skrininga raka na Nacionalnom nivou što je u skladu i sa radom Nacionalne kancelarije za prevenciju raka (www.skriningsrbija.rs).