VIII evropska nedelja prevencija raka grlića materice

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15  do 44 godine.
Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope. Ipak, u zemljama u razvoju, preventivnih programa uglavnom nema, dok je i svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda na veoma niskom nivou
Zašto onda svake godine 60.000 žena oboli i 30.000 žena u Evropi umre od raka grlića materice? Postoje dva razloga:
1. Mnoge zemlje još uvek nemaju efikasne skrining programe – programe za rano otkrivanje i prevenciju raka.
2. Čak i u zemljama gde preventivni programi postoje, mnoge žene nisu svesne njihovog značaja pa ih i ne koriste.
U našoj zemlji, rak grlića materice je po učestalosti drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka. Već duži niz godina u Srbiji se evidentira jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi. U našoj zemlji u proseku svakoga dana jedna žena umre od raka grlića materice. Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi. Većina ovih smrtnih ishoda mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se blagovremeno pristupilo njenom lečenju.
Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. Danas postoje i vakcine protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusima (HPV) koje su efikasne u prevenciji HPV infekcije tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.
Program organizovanog skrininga raka grlića materice sprovodi se na teritoriji Republike Srbije od 2012. godine. Programom je definisano sprovođenje zdravstvene zaštite i aktivnosti na unapređenju zdravlja, smanjenju smrtnosti od raka grlića materice i poboljšanju kvaliteta života žena Srbije.
Nedelja prevencije raka grlića materice treba da unapredi sprovođenje programa organizovanog skrininga raka u našoj zemlji (www.skriningsrbija.rs).
Tokom Nedelje prevencije u više od 30 zemalja Evrope istovremeno se odvijaju brojne aktivnosti:
distribucija edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima kao što su tržni centri, metro stanice, autobuske stanice, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,
organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, fakultetima, radnim organizacijama,
organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolescentkinje u srednjim školama,
održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
javne manifestacije, nastupi na medijima, i slično
online diskusije na temu prevencije grlića materice.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 2007. godine i kampanje su usmerene na tri ciljne grupe:
Opštu populaciju, jer ljudi moraju da znaju prednosti korišćenja raspoloživih preventivnih programa
Zdravstvene radnike koji moraju da raspolažu tačnim informacijama o skrining programima i programima HPV vakcinacije, kako bi mogli da podstaknu svoje pacijente da koriste ove usluge i pruže odgovore na njihova pitanja, i
Političare i lidere koji treba da raspolažu informacijama o prednostima korišćenja preventivnih programa kako bi razumeli njihov značaj.
Značajne aktivnosti koje se obavljaju tokom ove nedelje su podela broševa „Biser mudrosti”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom nedelje se  dele ne samo ženama već i svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Do danas, preko 1,5 milion Bisera mudrosti je distribuirano širom Evrope i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje (www.PearlofWisdom.eu).
Tokom prošlogodišnje kampanje, preko 5000 događaja je održano širom Evrope. Ovi događaji su prenosili ogromnu količinu informacija ženama i adolescentkinjama, pomažući im da razumeju značaj prevencije raka vrata/grlića maternice i da ih motivišu da koriste sve usluge tamo gde su dostupne. Ujedno, ovi događaji podižu i svest među brojnim političarima i pomažu da se podigne prioritet u implementaciji programa prevencije raka grlića materice u zemljama gde oni nisu trenutno dostupni.
U Srbiji se u okviru Nedelje prevencije raka grlića materice od početka obeležavanja organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.
U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja ranog otkrivanja raka grlića materice u Srbiji i mobilisati sve društvene snage za prevenciju raka grlića materice.
 
Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka grlića materice može biti sprečen!
Pridružite se kampanji!
Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka grlića materice.
 
http://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-grlica-materice/ 
Izvor: www.ecca.info