Informacija u vezi zdravstvene ispravnosti vode za piće nakon havarije u vodosistemu “Barje“ i kvalitet bazenskih voda i voda kupališta Jablaničkog okruga

Zavod za javno zdravlje Leskovac redovno vrši kontrolu bazenskih voda Sportsko Rekreativnog Centra Leskovac i svi ispitani uzorci su ispravni u fizičko-hemijskom i mikrobiološkom pogledu.
Na početku sezone ispitane su bazenske vode u Bojniku i kvalitet tih voda je bio zadovoljavajući, ali nedostaje redovna kontrola za vreme trajanja sezone kupanja.
 Na kupalištu u Vlasotincu ispitan je jedan uzorak vode krajem jula i on je bio ispravan, ali se dala preporuka Lokalnoj samoupravi da se ispitivanje ponovi nakon 15 dana, radi redovne kontrole.
 U ponedeljak, nakon havarije u vodosistemu „Barje“ uzeto je 13 uzoraka iz različitih krajeva Grada Leskovca i svi uzorci su ispravni u mikrobiološkom pogledu, a samo 2 uzorka su imala povećane vrednosti mangana, gvožđa i mutnoće i to na potezu kod „Leminda“ i na javnoj česmi u industriskoj zoni kod „Zlatnog traga“. Pretpostavlja se da je uzrok ove neispravnosti puštanje 5 bunara u rad kako bi se ublažila nestašica vode u vreme havarije. Pored naše javno-zdravstvene kontrole, koja se vrši 1 nedeljno, Vodovod Leskovac vrši svakodnevno ispitivanje kvaliteta vode u svojoj laboratoriji, stalno smo u kontaktu i svakodnevno razmenjujemo informacije tako da nema razloga zabrinutosti naših sugrađana.

15.08.2013.god.
Direktor
Prim.dr Ivana Mitić