U Leskovcu grđanima predstavljena maketa kolona (debelog creva)

Povodom meseca borbe protiv raka na platou ispred leskovačkog Kulturnog centra 16.3.2018. god. održana je manifestacija posvećena prevenciji raka debelog creva. Građani Leskovca danas su u centru grada ispred LKC mogli da pogledaju maketu debelog creva i upoznaju se sa najčešćim malignim bolestima. Domaćin ove preventivne aktivnosti je bio ZZJZ Leskovac, sa saradnicima iz DZ Leskovac, Opšte bolnice Leskovac, Udruženja Hrast, LKC, Grada Leskovca, SŠ, OŠ i naravno svi mediji. Akcija je organizovana na inicijativu Ministarstva zdravlja RS, Kancelarije za skrininga raka IZJZ Srbije, Udruženja ILCO Srbija i Udruženja obolelih od raka debelog creva i jetre. Zahvaljujemo se posebno organizatorima Sneški i Dušici koje su na na ovako inspirativan način predstavile maketu debelog creva i pokušale da skrenu pažnju javnosti na značaj prevencije malignih bolesti debelog creva i unapređenje života osoba koje žive sa stomom. Instalirana je maketa debelog creva, a posetioci su prolaskom kroz “tunel” mogli da se upoznaju sa svim fazama nastanka karcinoma debelog creva i još jednom podsete koliko su važni redovni preventivni pregledi.

Danas u Srbiji ima oko 6500 osoba sa izvedenom stomom. Stoma je otvor na stomaku a najčešće je posledica kancera debelog creva i rektuma, ulceroznog kolitisa, krona, zracenja…
Udruzenje “ILCO” Srbije postoji 16 godina, a “NILKO-NIS” 15 godina.
Osnovni cilj udruzenja je informacija i edukacija pacijenata i članova porodice pre i posle operacije. Svojim iskustvom nastoje da se period resocijalizacije što pre prebrodi, bez obzira na godine, pol, obrazovanje, mesto stanovanja. Javlja se depresija, povučenost i strah kako će ih porodica, bračni drug, kolege, prijatelji prihvatiti. Stoma nam spašava život, i ona nije bolest vec drugačiji nacin života, sve ide iz “glave”.
ILCO “Srbije je član velike porodice evropskih stomičara. Tu su uključene 44 zemlje. U oktobru su bili na 15 evropskom kongresu u Kopenhagenu. Spadaju u III grupu zavisnika od pomagala, odmah iza pacijenata na dijalizi i insulinu.
Koriste pomagala diskove i kese, sredstva za negu kože, kaiš, pojas, koje RFZO priznaje. Imaju telesno oštećenje od 80 % -100%. koje nije vidljivo.
Primer da bolest zbližava ljude, rađaju se drugarstva, prijateljstva, ljubav su Snežana i Dragan koji su obelžzili 10 godišnjicu braka.
Jedno drugarstvo, prijateljstvo se pretočilo u ljubav dva stomičara iz dve države, Srbije i Republike Srpske. Snežana ima izvedenu stomu 27 godina a Dragan Trivun 23 godine. Podrška su jedno drugom, i žive na relaciji Beograd – Banja Luka…

Folder Gallery Error: Unable to find the directory images/stories/zavod/maketakolona.