Nacionalni Dan borbe protiv raka dojke 20. mart

Nacionalni dan  borbe protiv raka dojke – 20 mart, obeležava se  već četvrtu godinu kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. Prema poslednjim zvaničnim podacima iz 2015. godine kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ukupan broj novootkrivenih slučajeva raka dojke kod žena na teritoriji Centralne Srbije bio je 2966, dok je standardizovana stopa incidencije iznosila 61 na 100.000 žena, dok je na Jablaničkom okrugu 113 novoobolelih žena i standardizovanom stopom obolevanja od 61,3. 1215 žena u Centralnoj Srbiji je izgubilo život i standardizovanom stopom od 19,8 dok je na Jablaničkom okrugu 44 i standardizovanom stopom od 17/100 000  žena.
Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji jeste sličan drugim zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.
Faktori rizika se dele na dve grupe, na one na koje se ne može uticati (nemodifikujući kao što su nasledne predispozicije, prva menstruacija, poslednja menstruacija i td) i one na koje se može uticati (modifikujući kao što su rađanje dece posle 30 godine, dojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, hormonska terapija i td).
U Srbiji u okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizuje se veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja organizovaće predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost preventivnih pregleda.
Jako je bitno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi,  kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled oblik i veličinu dojki, promene na njima, boju kože,  izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena.  Takođe je bitno da  se obuče za  samopregled dojki,  kao i da idu redovno na preventivne preglede kod svog lekara.  Bitno je skrenuti pažnju da žene ukoliko primete bilo kakvu promenu  se odmah jave lekaru.

Pridružite se kampanji!
Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke.