Svetski dan mentalnog zdravlja 2012

Na zdravlje pojedinca, kako fizičko, tako i mentalno, utiče celokupna životna situacija, s tim što se na jednoj strani izdvajaju zaštitni činioci, a na drugoj ugrožavajući činioci zdravlja.
Zaštitni činioci pozitivno utiču na celokupno zdravlje, što stvara pogodno tlo za telesno i psihički zdraviju budućnost i kvalitetniji život u starosti. Najznačajniji među njima su: umna aktivnost, umerena fizička aktivnost, održavanje dobrih odnosa sa ljudima u okruženju, briga za druge ljude.
Ugrožavajući činioci koji negativno utiču na zdravlje su: pušenje, konzumiranje alkoholnih pića, obilna i masna hrana, loši odnosi u porodici, na poslu, stres, nezaposlenost, usamljenost. Ovi činioci vrlo često dovode do poremećaja mentalnog zdravlja koji se mogu ispoljiti kao psihološke patnje vezane za razne životne situacije, depresije, anksiozni poremećaji…
Depresija se određuje kao “mračna bolest današnjice” koja ima tri najznačajnija simptoma – smanjeno raspoloženje, bezvoljnost i odsustvo uživanja u bilo čemu. To je mentalna bolest koja koja uključuje osećaje tuge, beznađa ili bespomoćnosti u trajanju od najmanje 14 dana.
Danas se procenjuje da svaki četvrti stanovnik Srbije boluje od ove teške, ali ne i neizlečive bolesti. Depresija se određuje pretežno kao bolest žena (dva puta je učestalija kod žena), a u novije vreme je sve češća među mlađim generacijama (8,3% adolescenata u SAD-u pati od depresije). Veliki je problem to što 2/3 osoba sa depresijom ne traži stručnu, nužnu pomoć, dok 80% ljudi s kliničkom depresijom primećuje poboljšanje u kvalitetu života nakon lečenja.
Saveti za život bez depresije:
• Konzumirajte omega 3 masne kiseline – jedite ribu, jaja, tamno zeleno povrće, orahe…
• Ne razmišljajte o negativnim stvarima kada ste sami – umesto toga nađite nešto čime ćete korisno okupirati svoj mozak: čitanje, sviranje instrumenta, kuvanje, slikanje…
• Izlažite se prirodnom svetlu u dovoljnoj meri – svaki dan, bez obzira koliko je hladno, provedite pola sata napolju, jer čak i kada je oblačno prirodna svetlost je oko 10 puta jača od one u prostoriji.
• Bavite se fizičkom aktivnošću – bar 30 minuta šetnje tri puta nedeljno
• Provodite vreme u društvu i uspostavite pozitivne veze s ljudima
• Spavajte dovoljno i u regularnim intervalima – preporučuje se najmanje 8 sati neprekidnog sna, smatra se da je najzdraviji san onaj od 1h posle ponoći do 5h ujutru

Danas, 10. oktobra, kada se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja, na radnim mestima dočekajte svoje kolege sa osmehom, porazgovarajte sa njima i tako u prijatnoj radnoj atmosferi otpočnite dan, a nakon radnog vremena prošetajte sa svojom porodicom i prijateljima, oslušnite njihove stavove, imajte razumevanja za njihove probleme, obojite vedrinom njihove živote.