Svetski dan čistih ruku u zdravstvenim ustanovama 2018. godine

„Sačuvajte živote – operite svoje ruke“

U zdravstveim ustanovama u svetu se obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Ovaj dan je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnivajući Program za bezbednost pacijenata „Čista nega je sigurnija nega“, a moto pod kojim se svake godine oboležava 5. maj je „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“.
Ove godine, osnovna poruka je da je higijena ruku od značaja u prevenciji sepse povezane salečenjem i negom. Generalna skupština SZO je na svojoj 17. sednici usvojila rezoluciju u cilju poboljšanja prevencije, dijagnoze i lečenja sepse. Efektivna higijena ruku je ključni faktor u njenoj prevenciji.
Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je 2008. god. postala član Alijanse za bezbednost pacijenata SZO, te iz toga proističu i obaveze.

Ove, 2018. godine, tema 5. maja su čiste ruke u hirurgiji i to od hirurških odeljenja do operacionih sala i hirurških službi u vanbolničim ustnaovama (domovima zdravlja), a pod motom „Higijena ruku je uslov bezbedne hirurške prakse“.
U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 20 614 zdravstvenih ustanova iz 179 zemalja, sveta, iz Srbije 61, najviše u regionu što sa ponosom ističemo.

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibitotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Ukoliko vaša ustanova još nije član Programa SZO za higijenu ruku „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, možete se registrovati na sledeći sajt SZO:http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/

Time ćete postati član velike porodice zdravstvenih ustanova u svetu koje su prevenciju bolničkih infekcija i bezbednost pacijenata istakle kao jedan od svojih najvažnijih ciljeva.

Svake godine milioni pacijenata u celom svetu dobiju neku od bolničkih infekcija. Bolničke infekcije su jedan od najčešćih neželjenih događaja vezanih za zdravstvenu negu, a stvaran broj pacijenata sa bolničkom infekcijom je teško utvrditi ubog teškoća u prikupljanju podataka. Bolničke infekcije je moguće prevenirati i sprovođenjem postupka higijene ruku zaposlenih, u pravo vreme i na pravi način.

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je . godine postala član Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije i svake godine se obeležava . maj Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“.
Ova kampanja predstavljja značajan deo edukacije zdravstvenih radnika posvećene poboljšanju i održavanju higijene ruku na pravi način i u pravo vreme, kako bi se na adekvatan način smanjio broj bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama.