Svetski Dan porodice – 15. maj 2016.

Svetski dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svetskim danom porodice.Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice. Tema ovogodišnjeg Dana porodice je “Snažnija porodica-snažnija zajednica”

Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice jeste afirmacija porodice i porodičnih vrednosti.

Prema preporukama UN porodica zahteva posebnu pažnju, potrebna joj je pomoć i zaštita kako bi mogla da ispuni svoje odgovornosti
Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice jeste afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.Prema preporukama UN porodica zahteva posebnu pažnju, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. U rešavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija

Na ovaj dan širom sveta organizuju se razne manifestacije na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj da ukažu na različita područja značajna za porodicu i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice.

Porodica je zajednica pojedinaca koja treba da omogući svakom njenom članu da pronađe mesto u društvu koje mu pripada. Ona ima veoma značajnu ulogu u razvoju čoveka, ali ne samo čoveka nego društva uopšte. Porodica je posrednik izmedu društva i pojedinca, ali ona vrši više funkcija od bilo koje druge društvene grupe. Ona predstavlja osnovnu ćeliju društva, pa da bi se razvilo zdravo društvo potrebno je razvijati i negovati zdrave odnose u porodici.Porodica, pre svega, treba da bude stabilna socijalna zajednica u kome su partneri ravnopravni, gde postoji međusobna ljubav, poštovanje, razumevanje i poverenje između njenih članova..Prema mišljenju istaknutog psihologa (Ekerman) idealno zdrave porodice nema, one su ili pretežno zdrave ili pretežno bolesne. Pretežno zdrava porodica je ona porodica čiji članovi ne ispoljavaju neki psihopatološki poremećaj, akutni ili hronični. U njenoj osnovi je ljubav, osećanje sigurnosti, naklonosti, nežnosti, odanosti, prijateljstva… Nepotpune ili “dezorganizovane” porodice su izložene brojnim problemima socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode.

Zdrava porodica se karakteriše povezanošću članova porodice i njihovom otvorenom komunikacijom. U njoj se poštuju lične granice i autonomija svakog pojedinca, prihvataju se i ohrabruju ispoljavanja kako pozitivnih, tako i negativnih osećanja. Članovi porodice osećaju se kao da žive sa prijateljima u koje imaju poverenja.

Danas, 15. maja, ukoliko ste daleko od svojih roditelja, ako ih niste davno čuli, pa čak i ako jeste, nazovite ih, ukoliko ste blizu, posetite ih! Roditelji pozovite svoju decu, prošetajte, popričajte… Neka jednonedeljna šetnja i svakodnevni razgovor postane ritual koji će pomoći razvijanju i očuvanju zdravih i kvalitetnih odnosa u porodici!

U nedelju 15.5.2016. sa početkom od 11 časova na školskom poligonu OŠ “Vasa Pelagić” organizovana je manifestacija “Familijada”. Festival porodice, osmišljen je za druženje učenika, nastavnika i roditelja sa predstavnicima organizacija i udruženja koja promovišu porodične vrednosti i zdrave stilove života. Ove godine svoje učešće su uzeli Zavod za javno zdravlje, Centar za ekonomiku domaćinstva “Danica Vuksanović”, Savetovalište za mlade, Savetovalište za trudnice i roditeljstvo i Služba patronaže Doma zdravlja , kao i udruženja Ringeraja, Sinergija i Prijatelji dece.