RAZMENA ISKUSTVA POVODOM UNAPREĐENJA RUTINSKE IMUNIZACIJE

Program je radio sa zemljama na implementaciji vakcinacije protiv Kovid-19, uključujući podršku strategijama za dosezanje teško dostupnih i prioritetnih populacija. MOMENTUM takođe pruža državnu, regionalnu i globalnu tehničku podršku za rutinsku imunizaciju dece i starije populacije.

MOMENTUM je imao za cilj jačanje programe rutinske imunizacije kako bi se prevazišle ukorenjene prepreke koje doprinose stagniranju i opadanju stope imunizacije, ali i kako bi došli do nedovoljno imunizovane dece vakcinama koje spasavaju život. Od početka pandemije kovid-19, projekat je podržao zemlje da prilagode strategije pružanja usluga imunizacije, ojačaju upravljanje lancem snabdevanja, prate i dopru do pojedinaca koji propuštaju vakcinaciju, identifikuju i rešavaju razloge za nevakcinaciju i podrže oporavak i jačanje rutinske imunizacije.

Ovom stručnom sastanku i razmeni iskustva su prisustvovali i predstavnici Zavoda za javno zdravlje Leskovac, prim. dr Vanja Ilić i dr Ivan Vučić, spec. soc. med.

Realizacija obuka „Veštine kvalitetnog pružanja zdravstvenih usluga za unapređenje zdravih stilova života i imunizacije“ na teritoriji Jablaničkog okruga u 2023. godini:

https://www.infocentarjug.rs/u-domu-zdravlja-lebane-predstavljen-projekat-momentum/

Održane su obuke 16.9.2023. godine u ZZJZ Leskovac i 26.10.2023. godine u DZ Leskovac. Obuku je prošlo oko 100 zdravstvenih radnika okruga (opšta medicina, ginekologija, pedijatri…). Na ovaj način je stvoreno jako edukaciono jezgro za nastavak daljih aktivnosti u zajednici na unapređenju bolje komunikacije zdravstvenih radnika u pružanju kvalitetnijih usluga za unapređenje zdravih stilova života i imunizacije na teritoriji okruga.

U Beogradu će se 5.4.2024. godine održati finalna konferencija „Odgovor na vakcinaciju protiv kovid-19: naučene lekcije iz Istočne Evrope“ kako je  program MOMENTUM – Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije (eng. MOMENTUM Routine Immunization Transformation and Equity) Američke agencije za međunarodni razvoj (U.S. Agency for International Development – USAID) uspeo da unapredi odgovor protiv kovid-19 i imunizaciju u Istočnoj Evropi. Ovaj jedinstveni događaj okupiće ključne aktere/ke i eksperte/kinje iz Amerike, Srbije, Severne Makedonije, Moldavije, i Bosne i Hercegovine, sa glavnim ciljem da podelimo ključna dostignuća i naučene lekcije o strategijama za rešavanje pitanja pravičnosti i potražnje za imunizacijom.

Rezultati programa biće predstavljeni na događaju 5. aprila sa planiranom je diskusijom u cilju planiranja održivosti postignutih rezultata. Veliko nam je zadovoljstvo i čast što će ZZJZ Leskovac imati svoja dva predstavnika na ovoj konferenciji prim. dr Vanju Ilić i dr Ivana Vučića, koji će svoja dosadašnja iskustva u radu razmeniti sa akterima i espertima iz  Amerike, Srbije, Severne Makedonije, Moldavije, i Bosne i Hercegovine.