NACIONALNI DAN PREVENCIJE RAKA DOJKE 20. MART

   Faktori rizika se dele na dve grupe, na one na koje se ne može uticati (nemodifikujući kao što su nasledne predispozicije, prva menstruacija, poslednja menstruacija i td) i one na koje se može uticati (modifikujući kao što su rađanje dece posle 30 godine, dojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, hormonska terapija i td).
   U Srbiji u okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizuje se veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja organizovaće predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost preventivnih pregleda.
   Jako je bitno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi, kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled oblik i veličinu dojki, promene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena. Takođe je bitno da se obuče za samopregled dojki, kao i da idu redovno na preventivne preglede kod svog lekara. Bitno je skrenuti pažnju da žene ukoliko primete bilo kakvu promenu se odmah jave lekaru.
 

Pridružite se kampanji!
Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke.