MENTALNO ZDRAVLJE, GODIŠNJI ODMOR I RAD “NA SEBI”

Najbolji način da iskoristite ovaj period za rad na sebi jeste da izaberete da „ne brinete” o tome šta je bilo i šta će biti

Važnost godišnjeg odmora je neprocenjiva, jer to je idealna prilika da sagledate sva skorašnja dešavanja. Pokušajte da zamislite da se nalazite u balonu i da odozgo gledate sebe i svoje postupke, u kom pravcu se krećete, šta još treba da promenite kako biste odmorili um i bili bez stresa!

Veoma je važno da imate plan šta ćete raditi kada završite odmor.

Promenite način svog razmišljanja, zato što vi birate svoje misli, to ne može uraditi niko drugi za vas i umesto vas

Prvo što treba da uradite, gde god se nalazili – iskočite iz koloseka svakodnevne rutine, pogotovo ako odmor provodite kod kuće.

Dajte sebi dozvolu da se odmorite i napunite baterije, i ne zaboravite da je odmor zabava i uživanje, neophodan deo našeg života.

Iskoristite to vreme da radite sa sobom, kako biste bolje organizovali svoj život. I ne treba vam novo lice, novo telo, jer promene koje činimo spolja ne popravljaju naš život. Promenite način svog razmišljanja, zato što vi birate svoje misli, to ne može uraditi niko drugi za vas i umesto vas. Osvrnite se na rečì Artura Eša: „Dajte da biste živeli, jer ono što mi damo čini naš život onakvim kakav je.”

Pokušajte da zamislite da se nalazite u „balonu” i da odozgo gledate sebe i svoje postupke

Razmislite o tome šta mislite o sebi, jer to što jesmo ne postajemo odjednom, već se formiramo tokom niza aktivnosti. U tom procesu najvažnije je promeniti uverenje!U to ime menjamo naš unutrašnji svet i menjamo ona uverenja koja koče naš život i ne dozvoljavaju nam da učinimo promenu koja nam je neophodna.

U danima svog godišnjeg odmora pokušajte ušima da odvučete svoje misli od svojih problema – slušajući omiljenu muziku ili talase mora, zatim plivanjem, planinarenjem, novim štiklama, jednostavnom belom haljinicom, ružem crvene boje ili sladoledom, ne bojeći se da ćete pokvariti liniju. Podstičite svoje samopouzdanje!

Motivišite sebe za razne aktivnosti u danima svog odmora. Motivacija dolazi iznutra i zato jedino mi možemo sami sebe motivisati. Kako je rekao Džon Lenon: „Život je ono što se događa dok si zauzet pravljenjem drugih planova.

 Znači, treba da budemo ovde i sada, a ne tamo i onda!

Možda je baš vaš godišnji odmor taj pravi trenutak i neka bude vaša oaza gde ćete smiriti vaš um od stresnih misli!

Izaberite da tih dana ne brinete o tome šta je bilo i šta će biti, jer prošlost ne možemo promeniti, ali je zato možemo zaboraviti i krenuti napred!

Pokušajte da na odmoru ne slušate loše vesti, jer ih ne možete kontrolisati

Svakodnevno nas bombarduju strahovima, ratovima, potresnim događajima i naravno da onda brinemo za našu budućnost. Sada ste na godišnjem odmoru i ne brinite, već nastavite da redovno pitate sebe šta je to što vi zapravo želite?

Svaki novi dan vašeg odmora vidite kao blagoslov što ste se probudili, kako biste uživali u još jednom danu. Svaki dan se računa!

Biram da budem vesela i srećna, jer veliki deo naše sreće ili nesreće zavisi od naših raspoloženja, a ne od uslova!

Ljubav je samo reč, ali kao osećanje nije nimalo jednostavna, zato stavite na spisak šta vaš partner treba da uradi za vas da biste osećali da vas stvarno voli, ali pritom ne zaboravite da se zapitate koliko je verovatno da neko uradi sve sa tog spiska.

Izaberite da budete srećni na svom godišnjem odmoru, jer spoznaja da ipak sami možemo izabrati da budemo srećni daje nam neverovatnu snagu.

Treba da postanete vlasnik svojih misli i vidite kako se stvarno osećate, tada ćete moći da izaberete sreću u svakom trenutku svog godišnjeg odmora, bio on kod kuće, ili na moru, bilo gde.

Često u nekim situacijama reagujemo kao da imamo samo jednu opciju. Onda kada ustanovimo da imamo izbora, počinjemo da kontrolišemo svoje reakcije i svoj život!

Neka vam ta misao prolazi kroz glavu dok udobno ležite na suncu!

Kada ustanovimo da imamo izbora, počinjemo da kontrolišemo svoje reakcije i svoj život!

Izbor je veoma snažan podsticaj! On se nalazi između događaja i naše reakcije na njega. Kada preuzmemo odgovornost za svoje ponašanje i priznamo da smo napravili izbor, mi onda počinjemo da osećamo kontrolu, što je izuzetno snažno osećanje koje nas ispunjava.

Ne zaboravite dok opušteno uživate u svom odmoru:

Postoji samo sadašnjost.

Ništa vas ne brine.

Vreme leti, a vi imate osećaj kontrole.

Učite da u svakom trenutku znate šta radite.

Um vam je bistar i osećate se zadovoljno.

Okruženje vam ne odvlači pažnju i sve što ste odlučili vodi vas ka cilju koji ste postavili ispred sebe.

Na svom dvonedeljnom odmoru odlučili ste da ne brinete, jer tajna dugog života je u tome, kao i u mladom srcu – ne dopustite da ono ikada ostari.

Otvorite ga prema drugima, sa osmehom!