MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE 2021.GODINE

U nedelju 3.10.2021. godine, u centralnom gradskom parku održana je manifestacija pod nazivom “Daj pedalu raku” u okviru akcije Mesec borbe protiv raka dojke. Leskovac je jedan od 30 gradova u Srbiji i regionu u kojem je održana ova manifestacija koja za cilj ima podršku ženama koje se bore sa rakom dojke, promovisanje važnosti obavljanja redovnih pregleda i samopregleda i upražnjavanje zdravih stilova života, posebno sporta. Akcija je organizovana prvi put u Leskovcu na inicijativu Udruženja Hrast iz Leskovca i organizatora za nivo Srbije udruženja “Ženski centar Milica”, Ministarstv zdravlja, Ministarstva omladine i sporta IZJZ Srbije sa mrežom ZZJZ Leskovac, Biciklističkim klubom Leskovca i uz podršku Grada Leskovca.

Oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.
Cilj obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Petogodišnje preživljavanje je u tom slučaju iznosi oko 95%.
Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.
Ova bolest preti sve većem broju žena, a tome doprinosi mala informisanost i neredovni pregledi.
Opasnost od raka dojke je povećana u žena:
– koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine
– koje su imale menopauzu pre 50. godine
– koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine
– u kojih je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
– koje su operisane zbog raka jedne dojke
– ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke.
Nephodno je da žene budu svesne značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju, a prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život – izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima.
Prema dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. Jedna od osam žena oboli tokom života od karcinoma dojke. Prema poslednjim zvaničnim podacima iz 2018. godine kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” novoregistrovano je 4561 obolelih žena od karcinoma dojke sa standardizovanom stopom obolevanja u odnosu na svetsku populaciju 721, a na Jablaničkom okrugu 125 novoobolelih žena i standardizovanom stopom obolevanja od 73,9. Najveću stopu obolevanja beleži Zapadnobačka oblast, a najnižu Brančevački i Toplički okrug. U Srbiji je 1691 žena je izgubilo život i standardizovanom stopom od 20 dok je na Jablaničkom okrugu 114 žena umrlo i standardizovanom stopom smrtnosti u odnosu na svetsku populaciju od 17,3/100 000 žena. Najveća stopa smrtnosti se beleži u Vojvodini (Zapadnobačka oblast, Severnobanatska, Srednjebanatska, Južnobanatska, Grad Beograd i Kolubara, a najniža u Pomoravskom i Topličkom okrugu. Smrtnost raste sa godinama starosti
Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji jeste sličan drugim zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.
Faktori rizika se dele na dve grupe, na one na koje se ne može uticati (nemodifikujući kao što su nasledne predispozicije, prva menstruacija, poslednja menstruacija i td) i one na koje se može uticati (modifikujući kao što su rađanje dece posle 30 godine, dojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, hormonska terapija i td).
U Srbiji u okviru kampanje povodom obeležavanja Oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke organizuje se veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja organizovaće predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost preventivnih pregleda.
Jako je bitno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi, kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled oblik i veličinu dojki, promene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena. Takođe je bitno da se obuče za samopregled dojki, kao i da idu redovno na preventivne preglede kod svog lekara. Bitno je skrenuti pažnju da žene ukoliko primete bilo kakvu promenu se odmah jave lekaru.

https://jugpress.com/mesec-borbe-protiv-raka-dojke-daj-pedalu-raku/

   

 

 

 

 

 

 

Pridružite se kampanji!
Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke.