MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI

U svetu je približno trećina odraslih osoba nedovoljno fizički aktivna, a dve trećine starijih od 15 godina u Evropskoj uniji ne dostigne preporučenu FA. Ono što zabrinjava je trend smanjenja aktivnosti u mnogim zemljama Evrope, posebno u populaciji mladih. U Evropi samo 34% mladih uzrasta 11, 13 i 15 godina je dovoljno FA prema preporukama za dobro zdravlje.
 
Istraživanja u Srbiji pokazuju da preporučenih 30 minuta hodanja svaki dan ima 55% odraslih muškaraca i 46% žena. Fitnesom, sportom i rekreacijom u slobodno vreme bar 3 puta nedeljno bavi se tek 16% muškaraca i 5% žena. Osam od deset dece uzrasta 7-14 godina je u slobodno vreme 1-2 puta nedeljno imalo fizičku aktivnost tako da se zaduva i oznoji. (Istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva Srbije iz 2013. godine)
 
Redovna, umerena i prilagođena FA kod odraslih prevenira rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, raka dojke i debelog creva, depresije i padova. Fizička aktivnost unapređuje ukupno zdravlje i jača kosti. Ključni je faktor potrošnje energije, odnosno energetskog balansa i kontrole telesne težine.
Brojna istraživanja su pokazala pozitivne efekte svakodnevne FA u kontroli nivoa masnoća u krvi i stvaranju naslaga na zidovima krvnih sudova (ateroskleroza), ali i smanjenju stresa i nervoze. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.
 
Zato je važno deci ograničiti vreme provedeno uz računar i televizijski program. Potrudite se da što više slobodnog vremena provodite napolju sa svojom decom i budete fizički aktivni. Prošetajte do posla ili zajedno sa prijateljima vozite bicikl, idite na plivanje, igrajte stoni tenis, basket, fudbal…
 
Za dobro zdravlje preporučuje se odraslima najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta. Ukoliko do sada niste bili aktivni krenite postepeno jer preterano opterećenje može više da naškodi Vašem zdravlju nego da koristi. Postepeno produžavajte vreme aktivnosti i opterećenje. Neka FA bude raznovrsna da bi se aktivirale različite grupe mišića. Kombinujte vežbe izdržljivosti (aerobne vežbe), fleksibilnosti, snage i ravnoteže!
Izaberite i vi kretanje jer je to pravi put do dobrog zdravlja!
 
Centar za promociju zdravlja