Dan planete Zemlje – 22. april

UN pozivaju sve ljude sveta da tokom naredne dve godine učestvuju u kampanji Zeleni gradovi koja treba da preraste u globalni pokret koji će ubrzati ovu tranziciju.
U poruci generalnog sekretara Ban Kimuna povodom obeležavanja Dana planete Zemlje navodi se da svake godine na taj dan razmišljamo o svom odnosu sa planetom koja nam daje uslove za život.
„Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste naša hrana čine deo delikatnog globalnog ekosistema koji je sve više pod pritiskom ljudskih aktivnosti. Od seče tropskih šuma do smanjenja riba u okeanima, od nestašice pijaće vode do ubrzanog smanjenja raznolikosti biljnog i životinjskog sveta i sve zagađenijeg vazduha i mora u mnogim delovima sveta – sve to je delo ljudskih ruku“, rekao je Ban.
Ističe da moramo uvideti da je sa porastom stanovništva naše trošenje resursa planete neodrživo i da zato moramo promeniti stavove i ponašanje, a naročito način dobijanja energije koja se nalazi u osnovi našeg napretka.
„Sagorevanje fosilnih goriva je glavni uzrok klimatskih promena koje sve više prete da ugroze prosperitet i stabilnost u svim regionima. Zato su svetski lideri obećali da će 2015. godine postići globalni sporazum o klimi“, rekao je generalni sekretar UN.
Preduzimanje mera u oblasti klimatskih promena pruža višestruke mogućnosti da obnovimo odnos sa planetom Zemljom i poboljšamo život ljudi, naročito najsiromašnijih i najranjivijih, smatra Ban.
„Održiva energija za sve može poboljšati zdravstveno, imovinsko stanje i pružiti više mogućnosti za milijarde ljudi, isto kao i poljoprivreda koja vodi računa o klimi, efikasniji gradovi i zaštićenije šume“, poručio je generalni sekretar UN.
Ban je naveo i da 23. septembra saziva samit o klimi u Njujorku i pozvao šefove država i vlada, kao i lidere privatnog sektora i civilnog društva, da pokažu incijativu i sklapaju saveze koji će pomoći izgradnji održive budućnosti.
„Ali njima su potrebni podrška i ohrabrenje jer promena nikad nije jednostavna. Zato danas, povodom svetskog Dana planete Zemlje, apelujem na sve ljude da podignu glas. Dignite glas u ime ove planete koja je naš jedini dom. Vodimo brigu o majci Zemlji da bi ona mogla da nastavi da brine o nama kao što je radila milenijumima“, zaključio je generalni sekretar UN.