NOVE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA

Kako bi sprečilo dalje širenje korona virusa, brojne zemlje kao meru uvode zdravstvene ili kovid propusnice, odnosno potvrde o vakcinaciji, koje se traže prilikom ulaska u restorane, pozorišta, bioskope, sportske hale i ostala javna mesta.

Nova pravila, koje je danas doneo Krizni štab, tiču se prvenstveno uvođenja kovid propusnica i pooštravanja kontrole već uvedenih mera od subote 23. oktobra od 22 sata uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Nakon 22 sata od subote nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice.

Ovi sertifikati važiće od subote, 23. oktobra, za boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, u periodu od 22 sata do zatvaranja.

– Validan kovid sertifikat predstavlja potvrdu druge, odnosno treće doze vakcine. Mora da nije stariji od 210 dana, kada je u pitanju druga doza.

Šta su kovid propusnice?

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina:

  • Da ste primili vakcinu protiv kovida
  • Da ste preležali virus
  • Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus

Dodala je i da je omogućen boravak u zatvorenima i onima koji ne žele da se vakcinišu.

– Takođe, to je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ukoliko ne želite da se vakcinišete, možete da imate negativan PCR test, koji se vidi u vašem digitalnom sertifikatu. Negativan antigenski test, koji je validan 48 sati, ali i validan kovid sertifikat, ako ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci – istakla je ona.

Pre dva dana ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odgovarajući na pitanja o kovid propusnicama, izjavio je da ne postoji nijedan razlog da sve radi i funkcioniše 24 časa, ali da u sve te objekte mogu da uđu samo vakcinisani ili PCR testirani ne stariji od 72 sata, navodeći da bi tako trebalo raditi i za svadbe, tribine, utakmice.

Za strane državljanje potreban digitalni eu-sertifikat ili sertifikat one države sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Premijerka je i objasnila šta sve spada u kovid propusnice i da to nisu potvrde o vakcinaciji.

Validna kovid propusnica sa kojom ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata je potvrda o primanju druge, odnosno treće doze vakcine. Za drugu – ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja.  Tako da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat.

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata –  ako ne želite da se vakcinišite a ako želite da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata.

I negativan antigenski test može služiti kao prousnica ali on je validan samo 48 sati.

Takođe će biti moguće da kovid propusnica bude i potvrda da ste preleželi kovid u prethodnih sedam meseci.

Građani će moći da pokažu korid sertifikat u papirnom obliku ili na mobilnom telefonu, kao i da će na njima moći da se proveri kod, rekla je premijerka i precizirala da je i za strance validan EU kovid sertifikat, kao i sertifikati drugih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum.

Kontrolom kovid propusnice preko QR koda, koji već postoji u zdravstvenom sistemu za svakog pojedinca, znaće se da li je sertifikat validan ili ne

Kako će funkcionisati kovid propusnice?

Brnabić je objasnila da na kovid propusnicama neće biti fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument uz propusnicu.

To znači da ćete uz kovid propusnicu morati da priložite ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

„Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine. Kada je u pitanju druga doza, ona ne sme da bude starija od 210 dana”, dodala je.

Ako nemate kovid sertifikat, možete priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i antigenski test ne stariji od 48 sati.

Ukoliko ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci, a niste vakcinisani, možete da priložite negativan antigenski test, koji je validan 48 sati.

Brnabić kaže da će postojati problemi sa uvođenjem kovid propusnica u manjim sredinama i apelovala je na ličnu i građansku odgovornost, jer se, kako je rekla, ne može sve iskontrolisati.

Šta je sa strancima?

„Za strance je validan EU digitalni sertifikat ili digitalni sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv Kovida-19″, rekla je Ana Brnabić.

Šta je sa svadbama i ostalim proslavama?

„Za svadbe, rođendane i sve ostalo što se održava u ugostiteljskim objektima – neophodna je kovid propusnica posle 22 časa”, naglasila je Brnabić.

Dakle, ako se neko zatekne u objektu, moraće u slučaju kontroole da pokaže propusnicu.

Navela je da je do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenta, treću dozu oko 15 odsto.

Medicinski deo štaba ponovo je predložio privremeno zatvaranje kako bi se stabilizovala epidemiološka situacija, ali takva odluka nije doneta jer nije bilo konsenzusa ni svih u medicinskom delu, rekla je Brnabić na konferenciji posle sednice Kriznog štaba.

Batut i Ministarstvo prosvete treba da pripreme informacije o školama

VAKCINIŠITE SE PROTIV KOVIDA-19

Vakicine su jedini način da pobedimo ovu pošast i vratimo se normalnim tokovima života, stvaranjem kolektivnog imuniteta. Vakcinacijom čuvamo zdravlje cele zajednice. Vakcine spašavaju živote!