SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE 24.10.2019. GODINE U OKTOBRU MESECU POSVĆENOM PREVENCIJI RAKA DOJKE

Rak dojke je vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji raka dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena koje:

  • imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti;
  • su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine;
  • nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života;
  • duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan;
  • su gojaznije i fizički neaktivne.

Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti poptpuno izlečen. Republika Srbja je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.

Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja.
Jedan snimak – minut za sigurnost.
Sačuvaj svoje zdravlje, odazovi se!

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.
Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8 do 12 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i GLOBOCAN 2018. u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli više od 2 miliona žena, a preko pola miliona umre. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je 2014. godine registrovano 3690 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, dok je 1648 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću.
Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20% do 30% su mlađe od 50 godina, a oko 33% su u dobi 50-64 godine. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji jeste sličan drugim zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. Kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem može se spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena.
Prema podacima iz Japana stopa preživaljavnja je 10 godina, a kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi oko 90% žena može da se izleči. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod 2/3 žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.
Naša zemlja sprovodi organizovani skrining raka dojke od 2012. godine.
Važno je da se žene ciljne populacije od 50 do 69 godina starosti obavezno odazovu na poziv za skrining mamografiju u okviru organizovanog nacionalnog skrininga na rano otkrivanje raka dojke.

Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka dojke može biti sprečen! Odazovi se na skrining!