KAKO DO KOVID PROPUSNICE?

Do Kovid propusnice možete doći na dva načina: putem e-uprave ili odlazkom u poštu

Postoji nekoliko načina da izvadite kovid sertifikat ukoliko ste preležali koronavirus, imate potvrdu o vakcinaciji ili o negativnom testu.

Prvi način jeste vađenje kovid sertifikata u pošti. Kada odete u najbližu poštu, dovoljno je da ponesete identifikacioni dokument (lični kartu ili pasoš).

Potrebno je da identifikacioni dokument date na uvid službeniku u pošti, nakon čega će vam na mejl adresu poslati digitalni sertifikat.

E-uprava – registracija

Drugi način za dobijanje digitalnog sertifikata, jeste putem sajte e-uprave: euprava.gov.rs. Ukoliko nemate nalog na e-upravi, neophodno je prvo da se registrujete.

Za registraciju će biti neophodno da popunite polja koja podrazumevaju ime, prezime, JMBG, kao i da priložete skeniran lični dokument, odnosno ličnu kartu ili pasoš (sa obe strane).

Dobićete mejl kojim će biti neophodno da potvrdite registraciju, a nakon toga bi trebalo da sačekate još jedan mejl (najviše 48 sati), u kom će pisati da je vaš nalog aktivan.

Kako do kovid propusnica nakon uspešne registracije?

Kada ste se registrovali na svoj nalog e-uprave, odaberite uslugu zelenog sertifikata.

Sa leve strane će pisati “Pokreni uslugu” – odaberite ovu opciju.

Na sledećoj stranici će vam JMBG automatski biti popunjen, a vi bi trebalo da odaberete kombinaciju jezika na dokumentu, kao i tip uređaja za koji vam je sertifikat neophodan.

Šifra potvrde vakcinacije vam se nalazi na potvrdi o vakcinaciji – međutim, ovu stavku, kao ni broj i zemlju izdavanja pasoša, nije neophodno popuniti.

U poslednjem delu ukucajte mejl adresu na koju želite da vam digitalni sertifikat bude poslat i odaberite “podnesi zahtev”.

Proverite mejl nakon nekoliko trenutaka, i to je to. Digitalni sertifikat koji vam stigne na mejl, trebalo bi da izgleda kao na slici ispod.