PREPORUKE UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA ZBOG PREKIDA VODOSNABDEVANJA U LESKOVCU

U skladu sa predstojećom najavom isključenja vode za sredu 19.10.2022, zbog popravke havarije na glavnom potisnom cevovodu u gradu Leskovcu, Zavod za javno zdravlje Leskovac daje preporuke svim ugostriteljskim objektima koji obavljaju delatnost distribucije i proizvodnje hrane da prilagode svoj proces rada novonastalim okolnostima.
Svi ugostiteljski objekti u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka moraju imati obezbeđeno snabdevanje dovoljnom količinom tekuće i higijenski ispravne vode za piće za nesmetani rad, shodno svojoj delatnosti i kapacitetu pružanja usluga. Ukoliko za to ne postoje dovoljne mogućnosti, potrebno je da svi ugostiteljski objekti unapred zahvate dovoljne količine vode u kanistrima, buradima i manjim rezervoarskim prostorima, za higijensko sanitarne potrebe. Preporuka je da se redukuju aktivnosti za vreme najavljenog isključenja vode i distribuiraju samo gotovi proizvodi – hrana i piće u originalnoj ambalaži čime bi se izbegao svaki vid potencijalne opasnosti od ugrožavanja bezbednosti zdravlja potrošača.
U uslovima prekida vodosnabdevanja potrebno je pridržavati se svih sanitarno-higijenskih mera, održavanja higijene ruku, radnih površina i prostorija u kojima se prodaje i distribuira hrana, kao i sanitarnih čvorova, sa velikom dozom odgovornosti.
Ukoliko ne postoji mogućnost za obezbeđivanja potrebnih sanitarno higijenskih uslova, preoporuka ja da se privremeno obustavi rad.
Nakon sanacije havarije na glavnom potisnom cevovodu za vodosnabdevanje, Zavod za javno zdravlje Leskovac kontrolisaće kvalitet vode za piće i nakon tri uzastopna uzorkovanja koji zadovolje standarde i propise o ispravnosti, proglasiće vodu hemijski i mikrobiološki ispravnom i tada će moći da se koristi za piće i pripremanje hrane u sirovom obliku, bez termičke obrade.

Odsek za pravilnu ishranu,  zdravstvenu bezbednost hrane
i školsku higijenu                                                                                                                                        Centar za higijenu i humanu ekologiju
Šef                                                                                                                                                                                           Načelnik
Dr Predrag Kuzmanović                                                                                                                                            Tamara Ljubenović
spec. higijene spec. ekotoksikologije