Kako se sačuvati tokom velikih vrućina

       Što više vremena provodite u zatvorenom. Vreme provodite u zatvorenim, dobro klimatizovanim prostorijama. Ukoliko nemate klima uređaj onda se sklonite negde gde ima, kao što su tržni centri ili biblioteke. Obični ventilatori ne mogu dovoljno rashladiti prostoriju ako je temperatura viša od 32 C i ne oslanjajte se na njih.

      Sklonite se sa sunca. Ako to sebi možete priuštiti, nikada ne izlazite napolje kada je sunce jako u periodu između 11 – 16 časova. Ako već morate izaći napolje onda obucite nešto lagano, prozračno, svetle boje. Kao zaštitu od sunca obavezno koristite naočare i šešire sa širokim obodom, te se najmanje pola sata pre nego izađete namažite sa kremom za zaštitu od sunca. Kod sebe uvek imajte flašicu sa vodom i pijuckajte tokom dana, ne čekajte da ožednite.

      Sačekajte da sunce zađe. Da biste obavili svakodnevnu šetnju to radite u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima kada sunca nema. Isto važi i za obavljanje poslova u bašti i dvorištu.

      Pijte puno vode. Kao što smo već napomenuli, stariji ljudi ne ožedne tako lako, što može izazvati dehidraciju i zato tokom celog dana pijuckajte vodu i nemojte čekati da ožednite posebno ako ste aktivni. Tokom dana možete pijuckati i hladne čajeve te prirodne sokove od povrća i voća.

      Rashladite se tuširanjem, ali nipošto nemojte da vam voda bude previše hladna ili previše topla da en bi dodatno šokirali organizam. Rashladiti se možete i da stavite mokar peškir oko vrata, zglobova, ispod pazuha. Evo kako da se “Rashladite bez klima uređaja“.

           Kako prepoznati probleme uzrokovane vrućinom

       Veoma je važno da zbog sebe i zbog drugih znate prepoznati najčešće loše posledice toplog vremena.

       Dehidracija. Neki od simptoma koji jasno upućuju na dehidraciju su: slabost, glavbolja, grčevi u mišićima, nesvestica, zbunjenost. U slučaju dehidracije pijte vodu i sportska pića, ali se obavezno javite lekaru.

      Toplotni udar. Povišena temperatura preko 39 C, crvena, suva i vruća koža, ubrzan puls, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, nesvestica. U slučaju toplotnog udara treba potražiti hitnu medicinsku pomoć, skloniti se na hladno mesto, raskomotiti se i staviti mokre obloge oko vrata, zglobova, ispod pazuha. Takođe, važno je piti vodu ili sportska pića. Pročitajte i “Kako da dobro spavate i tokom najvećih vrućina”.

       Iscrpljenost usled vrućine. Simptomi su: pojačano znojenje ili izostanak znojenja, grčevi u mišićima, umor, slabost, bledost, hladna koža, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, brz ili usporen puls, nesvestica. U slučaju iscrpljenosti odmah se sklonite u hlad, pijte vodu ili sportska pića i odmah pozovite hitnu pomoć jer može doći do komplikacija ako imate problema sa povišenim krvnim pritiskom i drugim srčanim obolenjima.