MAKETA DEBELOG CREVA – POZIV GRAĐANIMA LESKOVCA ZA 29.3.2019. GODINE

Obaveštavamo i ujedno pozivamo sve naše sugrađane Leskovca i Jablaničkog okruga da će u petak 29.3.2019. god. od 12-15 časova biti postavljena maketa debelog creva (kolona) na prostoru ispred Leskovačkog kulturnog centra. Podršku Nacionalnoj  kampanji – Mart mesec borbe protiv raka daju i ove godine Nacionalno invalidsko udruženje  ILCO (pacijenti sa ileostomom, kolostomom i urostomom) i Udruženja obolelih od raka debelog creva i jetre. Podršku prevenciji raka debelog creva pored ZZJZ  Leskovac kao okružnog koordinatora daju i LKC, DZ Leskovac, Opšta bolnica Leskovac i ostali DZ na okrugu, Udruženje Hrast Leskovac, Savetovalište za mlade, Centar za unapređenje kvaliteta života Leskovca….

Akcija se organizuje na inicijativu Ministarstva zdravlja RS, Kancelarije za skrininga raka IZJZ Srbije, Udruženja ILCO Srbija i Udruženja obolelih od raka debelog creva i jetre.

Danas u Srbiji ima oko 6500 osoba sa izvedenom stomom. Stoma je otvor na stomaku a najčešće je posledica kancera debelog creva i rektuma, ulceroznog kolitisa, krona, zracenja…
Udruzenje “ILCO” Srbije postoji 16 godina, a “NILKO-NIS” 15 godina.

Ovom prilikom meriće se krvni pritisak, šećer u krvi, davati saveti, a posetioci će ulaskom u maketu i prolaskom kroz “tunel” moći da se upoznaju sa svim fazama nastanka karcinoma debelog creva i još jednom podsete koliko su važni redovni preventivni pregledi. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na značaj prevencije malignih bolesti debelog creva i unapređenje života osoba koje žive sa stomom. Na Jablaničkom okrugu se od 2013. godine sprovodi organizovani Skrining raka debelog creva. Sve opštine okruga su uključene u preventivne preglede, koji je obuhvatio populaciju od 50-74 godina oba pola. Skrining se sprovodi jednostavnim FOB testovima, kojim se otkriva skriveno krvarenje iz debelog creva. FOB testove daje izabrani lekar. Svi oni kod kojih je prisutno vidljivo krvarenje ne rade FOB test, već se direktno zakazuje kolonoskopija, kao i svim pozitivnim osobama. Kolnoskopija se radi u OB leskovac na Odeljenju Gastroenterologije.