OBAVEŠTENJE O IMUNIZACIJI STANOVNIŠTVA PROTIV GRIPA SEZONA 2019/2020 NA TERITORIJI JABLANIČKOG OKRUGA

ZZJZ Leskovac za teritoriju okruga dana 11.10.2019.godine je dobio 7750 doza vakcine protiv sezonskog gripa i izvršio distribuciju svim DZ na teritoriji okruga. Vakcinacija protiv gripa za sezonu 2019/2020 počinje dana 15.10.2019. godine u svim DZ na teritoriji okruga. Vakcinacija na teritoriji DZ Leskovac obavljaće se u svim zdravstvenim ambulantama u gradu i selu.
Osobe koje žele da se vakcinišu potrebno je da se jave svom izabranom lekaru. DZ Leskovac izvršiće vakcinaciju osoba smeštenih i zaposlenih u gerontološkom centru. ZZJZ Leskovac izvršeće vakcinaciju zdravstvenih radnika .
Vakcina protiv gripa za sezonu 2019/2020 je Vaxigrip Tetra četvorovalentna mrtva, proizvođača Sanofi Pastera, jednodozna u špricu, split vakcina sa pratećim sertifikatom od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.
Vaxigrip Tetra četvorovalentna vakcina sadrži viruse gripa tipa A dva soja AH1N1, AH3N2 i virus gripa tipa B dva soja ( B/Victorija soj) i ( B/Yamagata soj) u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2019/2020.

Sprovođenje vakcinacije protiv gripa sezona 2019/2020 preporučuje se:

-osobama iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd.
– osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite,
– zaposlene u zdravstvenim ustanovama.
-kod osoba starijih od 65 godina,
-kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku

Za teritoriju Jablaničkog okruga ove godine je isporučeno 1580 više doza vakcine protiv gripa u odnosu na predhodnu godinu zbog povećanog interesovanja za vakcinaciju lica.
Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, kao i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji.

Načelnik
Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Leskovac
Dr Jadranka Krasić