Konferencija za novinare povodom Devete Evropske nedelje prevencije raka grlića materice na Jablaničkom okrugu od 25-31. Januara 2015. godine

Povodom obeležavanja IX Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Zavod za javno zdravlje Leskovac i DZ Leskovac organizovali su konferenciju za medije, 26 januara 2015. godine.
Na konferenciji su govorile prim. dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac i dr Ljilja Vučković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Leskovac.
Na konferenciji se govorilo o karcinomu grlića materice – javnozdravstvenom problemu u Evropi i Srbiji i značaju prevencije.

Evropska nedelja (od 25. do 31. januara) prevencije raka grlića materice se obeležava u velikom broju zemalja Evrope. Tokom ove nedelje će se održavati aktivnosti čiji je zajednički cilj podizanje svesti žena o raku grlića materice, faktorima rizika i načinima prevencije. Nosilac aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice (ECCA).

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Leskovac, doktorka Ljilja Vučković je sa današnje konferencije za novinare u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje uputila apel svim ženama da se odazivajuredovnom ginekološkom pregledu tokom 2015.god, a posebno starosne grupe od 25-64 god.

Tokom ove godine neće se sprovoditi organizovani skrining na Jablaničkom okrugu, jer se još nisu stekli tehnički uslovi za sprovođenje skrininga.

Iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac poručuju da rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre. Rak grlića materice i dalje ubija mnogo više žena u istočnim zemljama EU, poput Rumunije, Bugarske, Madajarske, Poljske i Baltičkih zemalja Litvanije i Letonije. Taj raskorak je u velikoj meri posledica nejednakog pristupa prevenciji, poput Pap testa, koji bi mogao da otkrije oštećenja koja nastaju usled infekcija i to u ranoj fazi, pre nego što bi se rak mogao razviti. Rak grlića materice je jedinstven po tome što se u potpunosti može sprečiti redovnim kontrolama kod ginekologa. U Srbiji se ta mogućnost ne koristi dovoljno, pa je rasprostranjenost ove bolesti dva puta viša od evropskog proseka. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, tek svaka peta žena se odazove na poziv za preventivnu ginekološku kontrolu, a svakoga dana četiri žene obole.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare najviše stope obolevanja od karcinoma grlića materice zabeležene su u Pčinjskom, Šumadijskom i Moravičkom okrugu.

Na Jablaničkom okrugu stopa obolevanja (16,8/100000) stopa smrtnosti (3,9/100000), blago opada u odnosu na protekle godine i manja je od stope obolevanja za Srbiju (23,2 na 100000 stanovnika) i stope smrtnosti (6,4/100000 stanovnika).

U Srbiji godišnje oboli 1 400, a 450 umre. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.

Ova nedelja prevencije raka grlića materice treba da podstakne što bolje sprovođenje programa organizovanog skrininga raka na Nacionalnom nivou što je u skladu i sa radom Nacionalne kancelarije za prevenciju raka (www.skriningsrbija.rs).

Centar za promociju zdravlja


Folder Gallery Error: Unable to find the directory images/stories/1501/konferencija-za-medije.