DOPUNA SAOPŠTENJA O ISPITIVANJU HIGIJENSKE ISPRAVNOSTI VODE ZA PIĆE IZ CENTRALNIH VODOVODA NA TERITORIJI JABLANIČKOG OKRUGA

   

    Povodom saopštenja koje je ZZJZ Leskovac dana 22.03.2017. godine uputio medijima zbog obeležavanja Svetskog dana voda, ističemo da se podaci o rezultatima ispitivanja higijenske ispravnosti vode za piće iz centralnih vodovoda odnose na teritoriju celokupnog Jablaničkog okruga, odnosno da se radi o zbirnim podacima.

    U vezi toga naglašavamo da su u 2016. godini svi redovno ispitivani uzorci vode za piće iz 9 centralnih vodovoda na teritoriji Jablaničkog okruga (Leskovac, Vlasotince, Crna Trava, Bojnik, Lebane, Medveđa, Sijarinska Banja, Grdelica i Predejane) bili ispravni. Neispravni uzorci registrovani su za vreme velikih padavina u prolećnim mesecima 2016. godine o čemu je javnost blagovremeno obaveštavana i kada su sprovedene sve zakonom propisane mere, kao i zbog sekundarne kontaminacije česama u objektima korisnika koji se snabdevaju vodom za piće iz centralnih vodovoda.

   Takođe ističemo, da su od početka 2017. godine bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja uzoraka vode za piće iz mreže centralnog vodovoda Leskovac, koja je izvršio ZZJZ Leskovac pokazala da su svi uzorci vode za piće na teritoriji grada Leskovca ispravni, tako da se stanovništvo snabdeva zdravstveno ispravnom vodom za piće.

   Na teritoriji Jablaničkog okruga analizirani uzorci vode za piće iz ostalih osam centralnih vodovoda su ispravni, osim u slučaju kada je u toku februara meseca, usled velikih padavina, došlo do havarije magistralnog cevovoda Lebanskog vodovoda o čemu su obavešteni mediji i javnost i kada su sprovedene sve zakonom propisane mere.

                                                                                                        Centar za higijenu i humanu ekologiju

                                                                                                                      ZZJZ Leskovac