U susret Svetskom danu srca 29.09.2013.

Svetski dan srca
 
… Jer zdrava deca vode do zdravih odraslih osoba, a zdrave odrasle osobe čine zdrave porodice i zajednice.
   Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Krenite putem zdravog srca“, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama. Pod okriljem članica i partnera Svetske federacije za srce, Svetski dan srca uključuje veliki broj aktivnosti, kao što su javne tribine, koncerti, sportski događaji, bazari zdravlja i slično.   
 Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzročnici smrtnih ishoda koji odnose 17,3 miliona života svake godine. Svetska federacija za srce upozorava da se najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda moglo sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).
 Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i bogati. Bolesti srca i krvnih sudova pogađaju žene kao i muškarce, ali je rizik ozbiljno potcenjen kod žena. Zapravo, bolesti srca i krvnih sudova su ubica broj jedan među ženskom populacijom, izazivajući jedan od tri smrtna slučaja kod žena: to je oko jedan smrtni slučaj u minuti! Važno je da se žene upoznaju sa svojim rizikom od obolevanja od bolesti srca i krvnih sudova i da preduzmu mere kako bi zaštitile sebe i svoju porodicu!
Žene se suočavaju sa šest glavnih faktore rizika za bolesti srca i moždanog udara:

  Upotreba duvana i izlaganje duvanu,
  Gojaznost ili višak kilograma,
  Fizička neaktivnost,
  Visoki krvni pritisak,
  Visok nivo holesterola u krvi i
  dijabetes
 I deca su izložena riziku za pojavu bolesti srca i krvnih sudova koje mogu da se jave i pre rođenja, tokom fetalnog razvoja, a taj rizik raste tokom detinjstva usvajenjem loših životnih navika kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu. Bolesti srca i krvnih sudova u dečijem uzrastu mogu da nastanu i kao posledica neblagovremeno otkrivenih i lečenih zaraznih bolesti.

Svetski dan srca

 

Moderno društvo može izložiti decu faktorima rizika, kao što su ishrana sa premalo kalorija, Ishrana bogata “lošim” mastima i šećerima, aktivnosti kao što su kompjuterske igre koje obeshrabruju fizičku aktivnost, a u nekim zemljama, reklamiranje duvana koja podstiče upotrebe duvana ili okruženjima popunjena uz pasivno duvanskom dimu.
 Moramo zaštiti buduće generacije od bolesti srca i moždanog udara, tako da podstaknemo i omogućimo – zdrave stilove  života od rane mladosti današnjoj  deci sa manjim opterećenjem bolestima srca i moždanog udara.
 Deca mogu pretrpeti dvostruki teret od bolesti srca i moždanog udara. Oni će možda morati da se suoče i sa emocionalnim posledicama, ali su u opasnosti od fizičkih posledica bolesti srca i moždanog udara.

Na jablaničkom okrugu će se organizovati sledeće aktivnosti:

1. Nedelja od 23-29.9.2013.god. je nedelja zdravog srca.
2. 24.9.2013. održaće se konferencija za novinare u sali ZZJZ Leskovac sa početkom u 10 časova
3. 28.9.2013.god u saradnji sa Centrom za preventivne zdravstvene usluge DZ Leskovac od 10-12 časova u centralnom gradskom parku održaće se „Dan zdravog srca“ sa pružanjem saveta stanovništvu i podela propagandnog materijala.
4. 29.9.2013.god. od 10časova iz parka 9 Jugovića, krenuće kolona zainteresovanih građana prema vrhu Hisara stazama zdravlja sa stemom „Krenite putem zdravog srca, stazama zdravlja!“
Pridružite nam se u šetnji za zdravo srce! Malo vremena je potrebno da odvojite za svoje srce i svoje zdravlje!

Načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac
Prim. dr Vanja Ilić