Svetski Dan srca 2017.

“OJAČAJTE SVOJE SRCE”

Svetski dan srca 2017. godine usmeren je na širenje poruka koje se odnose na to šta ljudi mogu da urade da poboljšaju zdravlje svog srca. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja, kontrola telesne težine i krvnog pritiska mogu značajno da smanje rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.
Bolesti srca i krvnih sudova su svetski ubica broj jedan. Svake godine, one su odgovorne za 17,5 miliona preranih smrti, a 2030. godine broj umrlih porašće na 23 miliona. Ali mnoge kardiovaskularne bolesti se mogu sprečiti eliminacijom faktora rizika kao što su upotreba duvana, nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2014. godine u Srbiji je umrlo 54.376 osoba. Sa učešćem od 52,4% u svim uzrocima smrti, bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti su vodeći uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja.
Najznačajniji faktori rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova su:
Pušenje – izaziva jednu petinu svih kardiovaskularnih bolesti. Pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima.
Nepravilna ishrana – faktor je rizika sama po sebi, ali je povezana i sa drugim faktorima rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti srca i krvnih sudova, a u koje spadaju: gojaznost, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, povišen krvni pritisak.
Nedovoljna fizička aktivnost – značajno doprinosi starenju krvnih sudova. Odgovorna je za pojavu skoro svakog četvrtog slučaja srčanog udara. Predstavlja i faktor rizika za nastanak gojaznosti, šećerne bolesti i povećanog krvnog pritiska.
Srčani i moždani udar se mogu sprečiti, jer su prouzrokovani preventabilnim faktorima rizika. Gotovo 80% prevremene smrtnosti i više od 50% obolevanja od srčanog i moždanog udara može da se spreči pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja.
Ove godine Svetski dan srca apeluje na ljude da se upoznaju sa svojim rizikom za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Kada pojedinac sazna svoje mere: izmeri telesnu težinu, visinu krvnog pritiska, visinu šećera i holesterola, više će se brinuti o zdravlju svog srca. Svetski dan srca obeležava se 29. septembra 2017. godine, organizacijom brojnih aktivnosti članova i partnera Svetske federacije za srce: predavanja, tribine, javne manifestacije, koncerti, sportski događaji…

Udruženje kardiologa Srbije, ne samo u Beogradu, već i u još 15 gradova u Srbiji obeležava Svetski dan srca 29. septembra, pod sloganom “Prenesi znanje – Čuvaj svoje srce”.

Poštovani sugrađani dođite na javnu manifestaciju u Kliniku na otvorenom, Centralni gradski park Leskovca, 29. septembar, od 10-12h.

Pogledajte kako da sačuvate svoje srce ali i saznajte više o:

U Leskovcu će se po prvi put obeležiti ovaj datum u organizaciji podružnice za Jablanički okrug – Udruženja kardiologa Srbije, OB Leskovac, DZ Leskovac i Zavoda za javno zdravlje Leskovac. U Centralnom gradskom parku Leskovca, u periodu od 10 do 12 sati, građani će moći da prekontrolišu krvni pritisak, šećer u krvi, težinu i indeks telesne mase.

Zajedničkim naporima možemo pomoći ljudima širom sveta da vode bolji i zdraviji život sa zdravim srcem.
Pomognite srcu da ostane zdravo!
Neka zdravo srce, bude Vaš izbor!

ZZJZ Leskovac je sa svojim prijateljima i saradnicima u Centralnom gradskom parku danas 29.9.2017. god. obeležio Svetski dan srca. Zahvaljujemo se OB Leskovac, DZ Leskovac, Udruženju kardiologa podružnici za Jablanicki okrug, Centru za ekonomiku domaćinstva Leskovca, građanima koji misle o svom zdravlju i medijima.


Folder Gallery Error: Unable to find the directory images/stories/zavod/svetskidansrca2017.

Centar za promociju zdravlja