SVETSKI DAN GOJAZNOSTI 4. mart 2021. GODINE

Svetski dan gojaznosti se globalno obeležava 4. marta, od marta 2020. godine (prethodno je obeležavan 11. oktobra, od 2015. godine, a u našoj zemlji, sporadično od 2017. godine), s ciljem promocije praktičnih rešenja za okončanje globalne krize gojaznosti. Organizuje ga Svetska federacija za gojaznost, neprofitno telo koje je u zvaničnim odnosima sa Svetskom zdravstvenom organizacijom  i telo je koje sarađuje u Lancetovoj komisiji za gojaznost.  Njen cilj je da „vodi i pokreće globalne napore za smanjenje, sprečavanje i lečenje gojaznosti“.  Prvi Svetski dan gojaznosti dogodio se 2015. Drugi se održao 2016. godine i fokusirao se na gojaznost dece, usklađujući se sa izveštajem Komisije SZO o ukidanju gojaznosti dece.  Svetski dan gojaznosti 2017. bio je tematski „Lečite gojaznost sada i izbegavajte posledice kasnije“. Pozvao je na ulaganje u usluge lečenja za podršku ljudima pogođenim gojaznošću, ranu intervenciju radi poboljšanja uspeha lečenja i prevenciju radi smanjenja potrebe za lečenjem.

Svetski dan gojaznosti je globalni događaj koji se ove godine održava, danas, 4. marta kako bi okupio ljude radi podizanja svesti i povećanja znanja o gojaznosti i mnogim drugim bolestima na koje gojaznost utiče. Evropska asocijacija za proučavanje gojaznosti (EASO) i Evropska koalicija za ljude koji žive sa gojaznošću (ECPO) uskladili su svoje aktivnosti u okviru Svetskog dana gojaznosti u Evropi, koji se održava istog dana.Ono što je započelo kao lokalna kampanja od 2010 godine, u kojoj je učestvovala mala grupa zabrinutih lekara i pacijenata, brzo se pretvorilo u veliki događaj sa učesnicima i aktivnostima u mnogim evropskim zemljama. Događaji su se kretali od piknika i informativnih štandova u Parizu i Atini do šetnji i zabavnih trčanja; obuke za zdravstvene radnike i farmaceute; besplatna distribucija svežeg voća i povrća; debate i radionice za političare i kreatore politike; sastanci za medije i konferencije za štampu; i  besplatno korišćenje gradskih bicikala tokom dana. U 2010. godini EOD je dobio nagradu za „Kampanju godine“, a 2017. osvojio je nagradu za najbolju evropsku kampanju za lobiranje. Svetski dan gojaznosti  pokrenut je 2015. godine kao inicijativa Svetske federacije za gojaznost da stimuliše i podrži praktična rešenja na široj, globalnoj osnovi kako bi pomogla ljudima da postignu i održe zdravu težinu i da preokrenu krizu gojaznosti.

Gojaznost je glavni faktor rizika za razne nezarazne bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i moždanog udara i različitih oblika karcinoma. Ljudi sa gojaznošću se stalno optužju i krive jer mnogi – uključujući lekare, kreatore politike i druge – ne razumeju u potpunosti osnovne uzroke gojaznosti, koji su često složena mešavina prehrambenih, životnih, genetskih, psiholoških, sociokulturnih, ekonomskih i ekoloških faktora . Vreme je da prekinemo krug srama i krivice i preispitamo svoj pristup rešavanju ovog složenog globalnog problema javnog zdravlja. Zajedno možemo napraviti razliku. Mnogo toga možemo učiniti, uključujući ograničavanje stavljanja na tržište hrane i pića  sa puno masti, šećera i soli; oporezivanje slatkih pića i obezbeđivanje boljeg pristupa zdravoj hrani. U našim gradovima moramo da napravimo prostor za hodanje, vožnju biciklom i rekreaciju. Svoju decu moramo naučiti zdravim navikama od samog početka. SZO reaguje na globalnu krizu gojaznosti na mnogim frontovima, uključujući praćenje globalnih trendova i rasprostranjenosti, razvoj širokog spektra smernica koje se bave prevencijom i lečenjem prekomerne težine i gojaznosti, i pružanje podrške i smernica za sprovođenje kao što je izveštaj Komisije o okončanju dečije gojaznosti.

    

Stope gojaznosti su se gotovo utrostručile od 1975. godine i povećale su se gotovo pet puta kod dece i adolescenata, pogađajući ljude svih starosnih grupa iz svih socijalnih grupa kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju.

U 2020. godini 41 milion novorođenčadi i male dece imalo je prekomernu težinu ili gojaznost.

124 miliona dece i adolescenata je gojazno – desetostruko povećanje u poslednje četiri decenije.

Gotovo 1 od 5 dece i adolescenata ima prekomernu težinu ili gojaznost.

 Ovog svetskog dana gojaznosti, Evropsko društvo za dečju gastroenterologiju, hepatologiju i Prehrana (ESPGHAN) i evropsko detinjstvo,Grupa za gojaznost (ECOG) poziva kreatore politike i pružaoce zdravstvenih usluga koji pomažu u oblikovanju razumevanja politike i istraživanja koja odražavaju istinsku složenost dečije gojaznosti da obezbedi efikasnu prevenciju strategije, tretmani i nega.

Dečija gojaznost je najrasprostranjeniji poremećaj zasnovan na hrani među decom i adolescentima širom sveta i SZO smatra jednim od najozbiljnijih globalnih zdravstvenih izazova 21. veka.

Prethodne studije su to pokazale 41 milion dece mlađe od 5 godina imaju prekomernu težinu ili gojaznost. Do 2050  predviđa se da gojaznost pogodi 60% muškaraca, 50% žene i 25% dece ako su prisutni trendovi nastave. Procenjeno je da su troškovi gojaznosti (direktni i indirektni) u Evropi  oko 81 milijardu evra godišnje, sa kontinuitetom potrošnje između 1,9% – 4,7% od ukupnih godišnjih troškova zdravstvene zaštite izdvojenih za lečenje prekomerne težine ili gojaznih bolesnika. Deca sa gojaznošću su u povećanom riziku sa komplikacijama, uključujući metaboličke i kardiovaskularne bolesti (kako u detinjstvu tako i u adolescenciji) . Može doći i do gojaznosti kod dece sa ozbiljnim psihološkim teškoćama, i koji mogu imati negativan uticaj na obrazovanje.

Za efikasno lečenje bolesti potrebna je efikasna zdravstvena zaštita i šira međusektorska podrška. Verujemo u osnaživanje praktičara kroz obrazovanje. Moramo proceniti složenost i osnovne uzroke gojaznosti kako bismo mogli zaustaviti ovu rastuću epidemiju.

Podizanje svesti

Gojaznost je bolest. Podižemo svest i poboljšavamo razumevanje njenih osnovnih uzroka i radnji potrebnih za njihovo rešavanje.

Podsticanje zagovaranja

Promenom načina na koji se o gojaznosti govori u čitavom društvu, podstičemo ljude da postanu zagovornici, ustaju i pozivaju na promene.

Poboljšajte politike

Stvarajući zdravo okruženje koje prevenira gojaznost, utičemo na  zdravstveni problem, radimo na promeni smernica kako bismo izgradili prave sisteme podrške za budućnost.

Gojaznost se može sprečiti! Zajedno jači, stvaramo platforme za razmenu iskustava, inspirišući i ujedinjujući globalnu zajednicu koja radi na ostvarenju našeg zajedničkog cilja.

Više informacija možete videti i pročitati na :

Svetski dan gojaznosti 2021 više informacija

ESPGHAN Policy Document – World Obesity Day 2021

ESPGHAN Infographic – World Obesity Day 2021_Children Above 2 Years

ESPGHAN Infographic – World Obesity Day 2021_Children Below 2 Years

https://www.ecog-obesity.eu/world-obesity-day-2021/

https://youtu.be/frmcn9I3GsE

 

Centar za promociju zdravlja i Odsek za pravilnu ishranu, zdravstvenu bezbednost hrane i školsku higijenu, Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje Leskovac