Podržimo dojenje 2017.

Nacionalna nedelja dojenja 2. oktobar–9. oktobar 2017. godine

Nacionalna nedelja dojenja koja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećali znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta, ove godine obeležava se 25. put. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje. Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 2. do 9. oktobra pod sloganom „Podržimo dojenje”.

Ciljevi Nacionalne nedelje dojenja 2017:
1. Informisanje – razumevanje značaja zajedničke akcije u okviru četiri tematske oblasti Ciljeva održivog razvoja.
2. Prepoznavanje svoje uloge u aktivnostima i šta može da napravi razliku.
3. Unapređenje saradnje i utvrđivanje oblasti od zajedničkog interesa.
4. Podsticanje zajedničkog rada kako bi se postigli Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.

Dojenje je vitalni deo održivog razvoja i značajna komponenta globalne akcije okončanja pothranjenosti. Veće stope isključivog i kontinuiranog dojenja mogu biti postignute samo saradnjom u svim sektorima i kroz sve generacije. Dojenje nije samo pitanje koje se tiče žena, niti isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost koju svi delimo. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je, međutim, podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.

Dojenje je deo reproduktivnog ciklusa, a žene bi trebalo da budu u mogućnosti da kombinuju dojenje i placćeni rad bez diskriminacije ili nepovoljnog položaja. Neophodna je zajednička akcija da bismo obezbedili radnu sredinu u kojoj žene u državnom i privatnom sektoru imaju roditeljsku socijalnu zaštitu koja im je potrebna. Dokazi o koristima dojenja su nam dostupni. Znamo da dojenje pomaže preživljavanju odojčadi i pomaže im da napreduju, ima dugoročne zdravstvene koristi za žene, ali i ekonomske koristi za sve.
Dojenje je preventivna intervencija sa najvećim potencijalom očuvanja života. To je naj-jednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki.

Prednosti dojenja za novorođenče/odojče:
• Obezbeđuje pravilan rast i razvoj
• Podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema
• Smanjuje rizik od gojaznosti
• Podstiče razvoj inteligencije
• Štiti od mnogih bolesti i infekcija
• Smanjuje rizik od proliva
• Smanjuje rizik od pojave alergija
• Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Prednosti dojenja za majku:
• Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom
• Smanjuje krvarenje posle porođaja
• Doprinosi normalizaciji telesne mase
• Smanjuje rizik od pojave osteoporoze
• Smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika
• Smanjuje rizik od postporođajne depresije
• Smanjuje rizik pojave anemije.

Važno je i da se skrene pažnja javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta, a često i majke.

U ZZJZ Leskovac prigodnom manifestacijom obeležena Nacionalna nedelja dojenja. Zahvaljujemo se svim vaspitačima, učiteljima i nastavnicima sa Jablaničkog okruga koji su svojim angažovanjem dali doprinos u obeležavanju Nedelje dojenja i na ovan način podržali dojenje.

SPISAK NAGRADJENIH RADOVA 2017.

Nagrađeni radovi i podela nagrada


Folder Gallery Error: Unable to find the directory images/stories/zavod/nedeljadojenja2017.

Centar za promociju zdravlja