MEĐUNARODNI DAN PLANETE ZEMLJE 2019. GODINE

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u ovom događaju svake godine učestvuje više od 150 zemalja i milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu. Ovaj praznik ima za cilj da poveća svest ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Međunarodni dan planete Zemlje obeležava kao podsetnik da nam Zemlja i njeni ekosistemi daju život, podsetivši da su ovaj datum UN odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine.

Ovogodišnja tema svetskog Dana planete je “Zaštiti naše vrste-u prirodi ništa ne postoji samo” i fokusirana je na zaštitu ugroženih vrsta, koja su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenja vode, zemlje i vazduha, krčenja šuma i krivolova.

1. Poster Ekološke sekcije OŠ “Petar Tasić” povodom Dana planete Zemlje 2019. godine

Briga za planetu je briga za buduće generacije. Čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti.

Širom sveta danas Međunarodni dan planete Zemlje je podsetnik da nam naša plemenita Planeta i njeni ekosistemi daju život i kao upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji,  biljnim i životinjskim vrstama, usled razvoja industrije,  povećane potrošnje energije,  globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Dan planete Zemlje je dan svih nas. Sve što radimo, dobro i loše, za našu životnu sredinu  najviše utiče  na naš život,  i zato je važno da ne mislimo  na Dan planete Zemlje i kako da joj pomognemo samo ovog dana, već svakog dana u godini. Jedan dan ne može da promeni ništa ako svakodnevnim neodgovornim odnosom prema životnoj sredini i okruženju u kome živimo, zagađuemo  zemlju, vodu i vazduh i ugrožavmo biljne i životinjske vrste. Odgovorni odnos prena našoj plemenitoj Planeti koja nam daje život je odgovorni odnos prema sadašnjosti nas samih, ali i odgovorni odnos prema budućnosti naše dece.

Ministarstvo zaštite životne sredine preduzima niz strateških mera, zakonodavnih  inicijativa i  praktičnih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena i zagagađenosti životne sredine kako bi Srbija dostigla svetske standarde u ovoj oblasti.  Nosilac je  inicijative za regionalnu saradnju u realizaciji mera borbe i prilagođavanja posledicama klimatskih promena. Prioritetne aktivnosti ministarstva usmerene su na praktičnu primenu mera zaštite životne sredine, na otkrivanje nelegalno zakopanog opasnog otpada i sistemsko rešavanje problema prerade svih vrsta otpada, uklanjanja plastičnih kesa, poboljšanje kvaliteta vazduha kroz mere kao pto su gašenje kotlarnica na čvrsta goriva i akcije pošumljavanja.  U dostizanju  strateškog cilja čiste i zdrave životne  sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine  je potrebna podrška i pomoć  svih građane Srbije.

Ministarstvo poziva građane, predstavnike civilnog društva, privrednu, naučnu i stručnu javnost, medije  da  Dan planete Zemlje postane deo našeg svakodnevnog života,  i da tako damo lični i zajednički doprinos zdravoj životnoj sredini Srbije i očuvanju planete Zemlje.

“Briga za dobrobit planete, za životnu sredinu je briga za čoveka, za zdravlje svih nas i budućih generacija”, istakao je Trivan.

Ministar živitne sredine poručuje: Čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti.

Uginuo POSLEDNJI beli nosorog na svetu!

Kao najveći praznik planete Zemlje trebalo bi da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti.

“Ovo je globalni apel za spas biljnih i životinjskih vrsta i upozorenje da čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti”, istakao je Trivan, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Naša planeta Zemlja sve manje plava i zelena.

Svedoci smo odsustva brige, pažnje i odgovornosti prema prirodi. Često zaboravljamo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, da trošimo i zagađujemo vodu koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja životne sredine kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Srbija aktivno učestvuje u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti, Ministarštvo zaštite životne sredine posvećeno uspostavljanju zakonodavno-strateškog okvira zaštite i unapređenja životne sredine Srbije i dostizanju evropskih ekoloških standarda.

Urađena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Ove godine će biti usvojen Zakon o klimatskim promenama i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom.

Majka Zemlja i njeni ekosistemi su naš dom. Volimo svoju planetu Zemlju kao što volimo svoj dom, svoju porodicu. Potrebno je da se zajedno izborimo za zdravlje naše planete i odgovorimo izazovu klimatskih promena, kako bismo sačuvali bogatstvo našeg biodiverziteta i unapredili našu životnu sredinu i obezbedili održiv razvoj budućim generacijama.

Centar za promociju zdravlja

ZZJZ Leskovac