Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije. 
Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok  482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.Na osnovu poslednjih publikovanih podataka standardizovana stopa obolevanja na Jablaničkom okrugu je 21,1/100 000 žena i nešto je veća od RS 20,1/100 000 žena.Standardizovane stoesmrtnoti su 5,9/100 000 žena i za teritoriju Jablaničkog okruga i RS, ali je smrtnost i dalje skori 2x veća nego u Evropi. U ukupnomobolevanju od svih tumora 6,7% otpada na karcinom grlića materice (4 mesto obolevanja) i na 6 mestu smrtnosti sa 4,6% učešća.  
Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice 1.
Krajem 2015. godine završen je prvi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića na teritoriji 17 opština. Za tri godine u okviru organizovanog programa skrininga raka grlića materice pozvano je na pregled 334.242 žena životne dobi od 25 do 64 godine, što čini 56,1% ciljne populacije. PAP test je urađen kod 190.906 žena (32%). Od svih urađenih PAP testova 11.740 je bilo sa pozitivnim nalazima (6,1%). Kolposkopija je urađena kod 31.473 žene, a potom 2465 biopsija kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma. U okviru četiri godine skrining programa, kod 140 žena je potvrđena maligna bolest. Prethodne godine skrining programom pregledano je 76.000 žena, a kod 27 je otkriven karcinom grlića materice.
 
Evropska asocijacija za rak grlića materice je dala preporuke za obeležavanje Nedelje prevencije. Preporučene aktivnosti se odnose na sledeće aktivnost:
 
distribuciju edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima kao što su tržni centri, metro stanice, autobuske stanice, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,
organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, fakultetima, radnim organizacijama,
organizovanje tribina za roditelje o značaju HPV imunizacije kao mere prevencije,
organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolesente u srednjim školama,
održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
javne manifestacije, nastupi na medijima, i slično
diskusije na društvenim mrežama na temu prevencije grlića materice.
Jedna od aktivnosti tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je i podela broševa „Biser mudrosti”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom nedelje se dele ne samo ženama već i svima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Do danas, preko 1,5 milion Bisera mudrosti je distribuirano širom Evrope i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje (www.PearlofWisdom.eu).
U ovoj nedelji potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja očuvanja  reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije raka grlića materice.
 
Dana 25.1.2017. god. u ZZJZ Leskovac je održana konferencija za novinare povodom 11. Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice. Na konferenciji su govorili: dr Ljilja Vučković,načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Leskovac, prim. mr. sci.med. Svetislav Krstić,okružni koordinator skrininga raka grlića materice i prim. dr Vanja Ilić,načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac.Prenešena je poruka svim ženama Jablaničkog okruga da u toku godine odvoje dan za svoje zdravlje i odu na ginekološke preglede. Značaj i organizacija skrininga na Jablaničkom okrugu.
 
                                                                                  Centar za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac