20 mart 2016. godine Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

 
Šta je rak dojke?
 
Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.
Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena koje:
imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti;
su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine;
nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života;
duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan;
su gojaznije i fizički neaktivne.
Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti poptpuno izlečen. Republika Srbja je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godi
 
Krajem 2012. i početkom 2013.god. u velikom broju gradova u Srbiji započeti su skrining dojke, debelog creva i grlića materice. Na poziv za skrining karcinoma dojke od decembra 2012. do kraja 2015 2013.god. odazvalo se 34,39% (49862) žene. Među njima je 2993 imalo pozitivne rezultate i upućene su na dalju dijagnozu, a kod 101 žene je dijagnostikovan karcinom. Na Jablaničkom okrugu 25,94% (4006) žena se odazvalo pregledima, a kod 569 je pronađen pozitivan nalaz i kod 1 je dijagnostikovan karcinom. Edukacijom žena o značaju prevencije raka dojke i redovnih pregleda, mobiliše se celokupna zajednica u jedinstven odgovor na ovaj izazov, u čemu novoustanovljeni Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart, može imati značajnu ulogu.
Povodom  obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan niz događaja kojima će se skrenuti pažnja javnosti i žene podsetiti koliko je važno da obavljaju samopregled dojki jednom mesečno i odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje
 
Jako je bitno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopreglede dojke. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi, kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled oblik i veličinu dojki, promenene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedka i sličnih promen. Takođe je bitno da se obuče za samopregled dojki, kao i da ukoliko primate bilo kakvu promenua idu na preventivne preglede kod svog lekara. Bitno je skrenuti pažnju da žene ukoliko primate bilo kakvu promenu se odmah jave lekaru.
Neophodno je da žene ciljne populacije od 50-69 godina starosti kada budu pozvane se obavezno odazaovu na skrining mamografiju u okviru organizovanog skrininga raka dojke.
 
 
Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka dojke može biti sprečen!
Pridružite se kampanji!
Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke!
 
Centar za promociju zdravlja