14. jun 2013. – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svakim davanjem krvi poklonili ste…
…još jedan rođendan
…još jednu godišnjicu
…još jednu noć pod zvezdama
…još jedan osmeh
…još jedan zagrljaj
…još jednu šansu

Gde se i kada može dati krv?

U Srbiji krv može da se da u Zavodima za transfuziju krvi u Novom Sadu i Nišu, kao i u 44 službe za transfuziju koje rade u okviru Opštih bolnica.

Ko može da bude davalac krvi?

Krv mogu da daju zdrave osobe, stare od 18 do 65 godina, muškarci u intervalima od 12 nedelja, a žene u intervalima od 16 nedelja. Pre davanja krvi davalac popunjava upitnik, podvrgava se lekarskom pregledu i kontroliše mu se vrednost hemoglobina.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna, sa ciljem da podigne pažnju javnosti o potrebama koje život znače, kao i da zahvali svim dobrovoljnim davaocima krvi koji nesebično učestvuju u akcijama. Svetski dan davalaca krvi se obeležava desete godine za redom i fokusira se ne samo na spasavanje života već i na to da se davanjem krvi obezbedjuje dug i produktivan život.
Bazični principi davalaštva krvi zasnivaju se na preporukama Svetske zdavstvene organizacije, Direktivama Evropske Unije ,Saveta Evrope i Evropskog Parlamenta:
1 – Princip samodovoljnosti nacije u snabdevanju krvlju i produktima od krvi
2 – Dobrovoljno, anonimno i neplaćeno davalaštvo krvi
3 – Jednaka briga o svim davaocima krvi
4 – Jednaka dostupnost krvi istog kvaliteta svim građanima kojima je potrebna.
Definicija dobrovoljnog davanja krvi iz Preporuke R(95) Saveta Evrope glasi: ” Davanje krvi se smatra dobrovoljnim i neplaćenim, kada osoba daje krv, plazmu ili ćelijske komponente svojom voljom i kad za to ne prima nadoknadu, bilo novčanu ili neku koja se može smatrati zamenom za novac. Zamenom za novac smatra se uzimanje slobodnih dana na poslu, osim ako to nije neophodno zbog davanja krvi ili putovanja. Simbolični poklončići, osveženje ili nadoknada putnih troškova u skladu su sa dobrovoljnim i neplaćenim davalastvom”.

Promociju dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva krvi i organizovanje akcija prikupljanja krvi u Srbiji obavljaju Crveni krst Srbije i služba za transfuziju krvi Srbije.

Nacionalna Strategija obezbeđivanja adekvatnih količina bezbedne krvi i produkata od krvi u Republici Srbiji definisala je potrebe za davanjem krvi koje bi zadovoljile trenutni nivo razvijenosti zdravstvenog sistema Srbije kao 40 davanja na 1.000 stanovnika, odnosno, 4% davanja u toku godine. U apsolutnom iznosu godišnji plan prikupljanja krvi
iznosi oko 299.000 davanja krvi.

Centar za promociju zdravlja
ZZJZ Leskovac