KAKO DA SE PONAŠAMO KADA SE VRATIMO NA POSAO, U SMISLU ZAŠTITE OD KORONAVIRUSA, SVE DOK TRAJE EPIDEMIJA BOLESTI COVID-19?

Za vreme pandemije, mnogi od nas su radili od kuće ili su privremeno prekinuli svoj rad ili boravili u samoizolaciji. Povratak na posao sve je izvesniji kako se epidemiološka situacija COVIDa poboljšava pa se treba pripremiti za rad u uslovima pandemije. Kako bi se smanjio rizik od infekcije po povratku na radno mesto, upoznajte se sa nekim savetima i preporukama epidemiologa:

 • Ako ste prehlađeni – ostanite kod kuće i javite se izabranom lekaru telefonom, radi konsultacije ili direktno posetite najbliži COVID centar doma zdravlja. Ako ste u nedoumici oko vaših simptoma, potražite informacije na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs, doma zdravlja, zavoda/instituta za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova.
 • Ako se vraćate na posao, upoznajte sa protokolom/procedurom za ponašanje zaposlenih kod vašeg poslodavca za vreme trajanja pandemije.
 • Održavajte fizičku distancu od 1-2 metra od drugih ljudi, kako od kolega, tako i od klijenata.
 • Često provetravajte prostorije u kojima boravite. Ako prostor ima centralnu ventilaciju, pobrinite se da održavate higijenu ventilacionog sistema po uputstvu proizvođača. Ako u letnjem periodu koristite klima-uredjaje, sada je vreme da se dobro očiste.
 • Masku i rukavice koristite na radnom mestu ukoliko pružate usluge ljudima, ili ako postoje više od dve osobe u vašoj  radnoj sredini ili neposrednoj okolini (sve dok traje ovo ograničenje). Obratite pažnju na pravilno stavljanje i skidanje maske i rukavica. Masku postavite na lice tako da vam pokrije i nos i usta, a da što bolje prilegne na lice. Ne dodirujte je rukama. Maske se koriste jednokratno, onoliko dugo koliko je napisano na deklaraciji (za obične hirurške maske naj;e[‘e se menja 2-3 puta u toku osmočasovnog radnog vremena, zavisi da li se nose u kontinuitetu). Nakon skidanja maske, kao i nakon skidanja rukavica, obavezno je pranje ruku vodom i sapunom.  Maske i rukavice se odlažu se u kesu za infektivni otpad a zatim u beskontaktnu kantu za otpatke sa poklopcem.
 • Perite ruke toplom tečnom vodom i sapunom (ako je tvrdi sapun, mora biti lični) u trajanju od 20 sekundi, a potom obrišite ruke papirnim ili ličnim ubrusom svaki put kada: dođete na posao, pre jela, posle upotrebe toaleta, nakon upotrebe papirnih maramica za brisanje nosa, čišćenja radnog prostora, korišćenja zajedničkih predmeta ili probora u kancelariji.
 • Ukoliko ste na mestu gde ne možete oprati ruke, i/ili ako ruke nisu vidno zaprljane, koristite dezinficijense na bazi alkohola u vidu tečnosti ili gela.
 • Ne dodirujte rukama usne, nos i oči, ni u rukavicama.
 • Pri kašljanju i kijanju koristite jednokratno papirnu maramicu i potom je bacite u beskontaktnu kantu za otpatke sa poklopcem.
 • Ako vam nije odmah dostupna maramica, kijajte i kašljite u pregibnu stranu lakta, ali odmah se opskrbite maramicom.
 • Često dezinfikujte naočare, mobilne telefone, olovke, ključeve, notese, ID-kartice i novčanike.
 • Nekoliko puta dnevno (ili ređe ako se ne radi sa klijentima) treba dezinfikovati radne površine (stolove), tastature, monitore i “miševe” računara, kvake, prozorske drške, drške od nameštaja, rukohvate ili naslone stolica.
 • Ukoliko ne morate konzumirati napitke i obroke dok ste na poslu, bolje je da se hranite kod kuće ili ponesete kupljen ili napravljen obrok i napitke upakovane i čuvane na higijenski način (alu-folija, posude za zamrzivač, termos…), nego da priručno koristite uslove u radnom prostoru, deleći pribor sa drugima. Nije preporučljivo da izlazite u snabdevanje sa posla sve dok traje epidemija.
 • Za vreme trajanja pandemije potrebno je češće brisanje i dezinfekcija podova i radnih površina (za podove se preporučuju vodeni rastvori na bazi hlora, a za radne površine sredstva na bazi 75% alkohola, jednokratne higijenske maramice i vlažni ubrusi i dr). Ne smeju se mešati krpe za radne površine i pod. Ne smeju se ni oprane krpe za pod privremeno ostavljati na stolice i druge delove nameštaja. Treba ih redovno menjati i prati deterdžentima uz dodatak preparata sa hlorom, a sušiti na suncu ili u sušilicama, odvojeno u zavisnosti od svrhe. Ako imate mogućnosti, možete koristiti posebne veš-mašine i sušilice za podne krpe i krpe za nameštaj.