Najbolji likovni i literarni radovi u okviru XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba 2016. godine “Osmehni se zdravo” na Republičkom nivou

Nedelja zdravlja usta i zuba u Srbiji obeležava se svake godine u trećoj nedelji maja meseca brojnim aktivnostima kao što su javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija, a posebno su aktivna deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, nastavnici i roditelji.

 

Tokom Nedelje zadravlja usta i zuba intenziviraju se aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba. Kampanja ima za cilj i da se dodatno motivišu pojedinci, porodice, zajednica i donosioci odluka za aktivan odnos prema unapređivanju oralnog zdravlja, obzirom da oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Ovogodišnja kampanja se obeležavala u periodu od 17. do 23. maja 2016. godine pod sloganom „Osmehni se zdravo”, a sprovodili su je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Nosioci i koordinatori aktivnosti tokom Nedelje zdravlja usta i zuba na nivou okruga bili su okružni instituti i zavodi za javno zdravlje, a za teritoriju svake opštine službe stomatološke zaštite domova zdravlja, uz aktivno učešće privatne stomatološke prakse, lokalne zajednice, privatnog sektora i udruženja građana.
Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje, u saradnji sa „Prosvetnim pregledom Srbije” raspisan je konkurs za literarni sastav i likovni rad u okviru kampanje XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba 2016. godine na temu: OSMEHNI SE ZDRAVO.
Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ukupno je dostavljeno:
535 likovnih radova (od čega 223 iz predškolskih ustanova, 204 od prvog do četvrtog razreda i 108 od petog do osmog razreda osnovnih škola) i 107 literarnih radova (od čega 67 od prvog do četvrtog razreda i 40 od petog do osmog razreda osnovnih škola) iz 57 predškolskih ustanova i 112 osnovnih škola.
Najuspešniji radovi na temu „Osmehni se zdravo” proglašeni su na svečanostima na okružnom nivou u organizaciji okružnih instituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljeni su Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Sa Jablaničkog okruga najuspešniji su bili:
U kategoriji likovnih radova od I-IV razreda III mesto osvojio je Slobodan Milanović III/2 OŠ „Siniša Janić“,
a u kategoriji od V-VIII Katarina Stojanović VII/1 OŠ „Vožd Karađorđe“ Leskovac.