U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU PLANETE ZEMLJE 22. APRILA 2022.

Svi ZAJEDNO, sada!

INVESTIRAJTE U NAŠU PLANETU

22. aprila, obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica ljudskih aktivnosti po životnu sredinu. Dan planete obeležava se od 1970. godine, a 2009. godine Generalna skupština UN donela je Rezoluciju A/RES/63/278, težeći da istakne globalni značaj obeležavanja ovog datuma, u cilju upozorenja na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živimo i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Tema Dana planete Zemlje 2022. je „Investirajte u našu planetu“.

Ovo je trenutak da se promeni — poslovna klima, politička klima i način na koji preduzimamo akcije u vezi sa klimom.

Sada je vreme za nezaustavljivu hrabrost da očuvamo i zaštitimo svoje zdravlje, naše porodice, sredstva za život… zajedno, moramo ulagati u našu planetu. Jer zelena budućnost je prosperitetna budućnost.

Moramo da delujemo (hrabro), inoviramo (široko) i sprovodimo (pravično), svim svojim bićem. Preduzeća, vlade i građani — svi se računaju i svi su odgovorni. Partnerstvo za planetu.

 

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenjem životne sredine. Ugrožene su i brojne biljne i životinjske vrste u Srbiji.

Ljudi su nesumnjivo najveći krivci za menjanje klime čitave planete i narušavanja prirodne ravnoteže svojim aktivnostima: doprinos klimatskim promenama (globalno zagrevanje usled „efekta staklene bašte“), krčenjem šuma, gubitkom staništa, trgovinom i krivolovom, neodrživom poljoprivredom, zagađenjem pesticidima…

Posledice su dalekosežne, a kao krajnji „korisnik“ javlja se čovek, koji strada od negativnih posledica po zdravlje zbog svojih sopstvenih postupaka.

Globalno zagrevanje (promena temperature na našoj planeti) izaziva:

Topljenje polarnih kapa i glečera
Porast nivoa mora (prosečan nivo mora porastao je za preko 20cm od kraja 19. veka do danas, s tim što je u poslednjih 20 godina brzina rasta povećana; u zavisnosti od različitih scenarija budućih emisija, naučnici predviđaju da bi do 2100. godine prosečan nivo mora mogao da poraste između 40 i 80cm u odnosu na početak 21. veka);
Promene obrazaca padavina, što dovodi do češćih poplava i dužih sušnih perioda, remeteći obrasce rasta agrokultura (suvi regioni postaju još suvlji, a vlažni regioni suaočavaju se sa većim padavinama, po sistemu kraćih, a snažnijih padavina);
Povećanje učestalosti ekstremnih vremenskih događaja, što pogoduje isušivanju reka, jezera i močvara;
Acidifikaciju (povećanje kiselosti) okeana, što dovodi do promene biodiverziteta (naročito fitoplanktona i koralnih grebena); topliji okeani su „pogonsko gorivo“ ekstremnih meteoroloških događaja, koji postaju učestaliji.

I dok još ima vremena za rešavanje klimatske krize, vremena za izbor, i prosperitetne i održive budućnosti, i vremena za obnovu prirode i izgradnju zdrave planete za našu decu i njihovu decu, a vremena je malo.

Šta ćete vi uraditi?

Za nas je svaki dan Dan planete Zemlje. Ako i vi osećate isto, evo 52 akcije i saveta kako da napravite razliku, svakog dana u godini.

https://www.earthday.org/earth-day-tips/