SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2021- “Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi”

Svetski dan zaštite životne sredine – 5. jun 2021. godine označiće početak Dekade obnove ekosistema (2021 – 2030.). Ujedinjene nacije su pozvale pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da udruže snage u globalnom pokretu Generacija obnove (eng. #GenerationRestoration), kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost.

Svake godine 5. juna, širom sveta obeležava ″Svetski dan zaštite životne sredine″. Cilj obeležavanja međunarodnog dana zaštite životne sredine je podizanje svesti o značaju očuvanja i održivosti životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine osnovan je od strane Generalne skupštine UN 1972. i održava se svake godine 5. juna u više od 100 zemalja. Ovaj događaj koristi se kao jedan od glavnih načina kroz koje organizacija UN širom sveta razvija svest o životnoj sredini i podstiče političku pažnju i akciju na unapređenje kvaliteta životne sredine. Tom prilikom pružaju se i veće mogućnosti za potpisivanje i ratifikovanje međunarodnih konvencija o životnoj sredini.

Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma i nestanak velikog broja vrsta, kako bi se stimulisao razvoj ekološke svesti ljudi.

Neophodno je uspostaviti skladan odnos ekologije i privrede, kako bi se prirodno bogatstvo naše planete sačuvalo za buduće naraštaje. Održivi razvoj, dakle predstavlja generalno usmerenje, balansirajući socijalne, ekonomske i faktore životne sredine. Tradicionalni koncept tzv.ekstremne potrošnje dovodi do zagađenja životne sredine i narušavanje ljudskog zdravlja. Radi opstanka naše planete i harmoničnog života čoveka sa prirodom neophodno je racionalno korišćenje prirodnih resursa, kao i obnova narušenih ekosistema i očuvanje životne sredine.

Ovogodišnjom temom „Obnova ekosistema“ skreće se pažnja na potrebu obnove ekosistema kao neophodnog uslova zdravog i održivog života čoveka na Zemlji, kao i njegovog opstanka.

wed2021 1

 

Obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine fokusira se na obnavljanje ekosistema, a glavna poruka je “Reimagine. Recreate. Restore”. UN program za životnu sredinu (UNEP) pripremio je priručnik za obnavljanje ekosistema kako bi pomogao svima koji su zainteresovani da se priključe pokretu Generacija obnove. Priručnik sadrži praktične savete za konkretne aktivnosti, promenu ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti.

Dekada obnove ekosistema je globalna misija oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina i od planinskih vrhova planina do morskih dubina

“Obnova ekosistema podrazumeva sprečavanje, zaustavljanje i otklanjanje štete koja im je naneta, kako bi se prirodi nešto vratilo, a ne samo od nje uzimalo. Svetski dan zaštite životne ove godine označava početak dekade UN-a za obnavljanje ekosistema, koja predstavlja globalnu misiju oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina, od planinskih vrhova do morskih dubina”, saopštile su UN.

Samo zdravi ekosistemi, kako se dodaje, mogu obezbediti sredstva za život ljudi, biti brana klimatskim promenama i zaustaviti nestajanje biodiverziteta.

Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine – AGRO VESTI by agronews.rs

Priručnik za obnavljanje ekosistema donosi savete za konkretne aktivnosti, promenu ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti.

Vodič od 21 stranice opisuje kako obnoviti osam ključnih vrsta ekosistema – šume, obradive površine, pašnjake i savane, reke i jezera, okeane i priobalna područja, gradove, tresetišta i planine.

“Priručnik vam pomaže da identifikujete mogućnosti za obnovu ekosistema u vašem okruženju i da pronađete partnere i podršku. Takođe vam pokazuje kako da ublažite pritisak na ekosisteme promenom navika i podstiče sve da održivost shvate ozbiljno”, navodi se u priručniku.

Vodič opisuje tri načina za priključivanje globalnom pokretu Generacija obnove:

Akcije:

Osmislite projekat obnove ekosistema ili inicijativu za promenu politike, bilo na lokalnom, regionalnom ili nacionalnom nivou, i tako pokažite svetu kako ćete doprineTdi Dekadi obnove

 • Volontirajte u postojećim projektima
 • Učestvujte u čišćenju jezera, plaže, parka ili neke druge lokacije u prirodi
 • Ozelenite dom, firmu, školu ili javni prostor autohtonim drvećem ili biljkama.

Promena navika:

 • Dajte donaciju ili drugu vrsta podrške inicijativama koje se bave obnovom ili zaštitom prirode
 • Prestanite da kupujete proizvode i usluge koje nisu sertifikovane kao održive
 • Jedite samo hranu zasnovanu na sezonskim, održivim i biljnim proizvodima.

Animiranje šire javnosti:

 • Organizujte ili učestvujte u izložbi plakata, fotografija ili drugih umetničkih formi koje pokazuju lepotu lokalnih ekosistema
 • Organizujte raspravu o vrednostima ekosistema i pretnjama sa kojima se suočavaju
 • Organizujte onlajn kampanje za skretanje pažnje na klimatske promene, uništavanje prirode i rešenjima da se to promeni
 • Obratite se lokalnim novinama.

Gubitak ekosistema lišava planetu prirodnih mehanizama za apsorpciju CO2, poput šuma i tresetišta, u vreme kada čovečanstvo to sebi može najmanje da priušti. Globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako tvrdi UN, rastu uzastopno već tri godine i planeta je na samo jedan korak od od potencijalno katastrofalnih klimatskih promena.

“Pojava COVID-19 takođe je pokazala koliko katastrofalne mogu biti posledice gubitka ekosistema jer smo smanjivanjem prirodnog staništa životinja stvorili idealne uslove za širenje patogena – uključujući koronaviruse”, navele su UN.

Zemlja domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine 2021. je Pakistan, koji već sprovodi jedan projekat restauracije ekosistema – Cunami deset milijardi stabala. Pokrenut 2019. godine, projekat je nedavno stigao do milijardu zasađenih sadnica, a plan je da bude završen do 2023.

svetski dan zastite zivotne sredine 2021 dekada obnove ekosistema okeani