ŠESTA EVROPSKA NEDELJA JAVNOG ZDRAVLJA

“Zdravlje je politički izbor – zajednička poruka širom Evrope

 

Evropska nedelja javnog zdravlja predstavlja godišnje okupljanje aktera u oblasti javnog zdravlja sa ciljem promocije dostignuća, sagledavanja aktuelnih i budućih izazova i identifikovanja delotvornih intervencija kao odgovora na buduće javno zdravstvene pretnje.  Ove godine se obeležava širom Evrope u periodu od 13. do 17. maja. Evropska nedelja javnog zdravlja (ENJZ) ima za cilj da podigne svest o javnom zdravlju i promoviše saradnju unutar javno-zdravstvene zajednice u Evropi. Inicijativa je započela 2019. godine i nastavlja da raste.
Javno zdravlje je skup znanja, veština i aktivnosti usmerenih na unapređenje zdravlja, sprečavanje i suzbijanje bolesti, produženje i poboljšanje kvaliteta života putem organizovanih mera društva.

Tema šeste Evropske nedelje javnog zdravlja: “Zdravlje je ljudsko pravo!” –  ima za cilj da razmatra interakcije između politike i zdravlja, kako bi se stvorile održive promene za bolje zdravlje u budućnosti.

Dijalog je otvaren onlajn i uživo, u Briselu, u ponedeljak 13. maja, u Evropskoj opservatoriji za zdravstvene sisteme i politike, razgovarajući o podtemama koje su ključne za efikasno integrisanje zdravlja u političke agende. To uključuje razmatranje zdravlja u kontekstu kriza i istraživanje koncepata ekonomije i politike blagostanja. Pored toga, podrobnije se razmatra važnost učešća zajednice u zdravstvenoj politici i implementaciji “Zdravlje u svim politikama” (Health in All Policies – HiAP).

Ovaj dan ima za cilj da postavi scenu za nedelju dana plodonosnih diskusija, stvarajući temelje za delotvorne uvide i strategije, kako bi se osiguralo da zdravlje zaista bude prioritet na svim nivoima političkog odlučivanja.

Centralna tema je “Zdravlje je politički izbor” naglašavajući značaj politike u najširem smislu na sveukupno zdravlje. Očekuje se široko uspostavljen dijalog o tome kako efikasno integrisati zdravlje u politički dnevni red i na koji način pospešiti učešće zajednice u razvoju, sprovođenju i praćenju efekata zdravstvenih politika. Ovakve inicijative imaju za cilj da se osigura da zdravlje ima prioritet na svim nivoima političkog odlučivanja i da pitanja koja se tiču zdravlja budu prisutna u svim politikama.

Pored vodeće teme, ovogodišnja Evropska nedelja javnog zdravlja je posvećena i mentalnom zdravlju, ističući model tzv. “zajedničkog stvaranja“ koji podrazumeva intenzivnu saradnju svih aktera, uz obezbeđenje mehanizama za visok stepen učešća pacijenata i njihovih porodica u procesu stvaranja i  implementiranja programa i usluga, zasnovanih na psihosocijalnom pristupu i poštovanju ljudskih prava.

U Beogradu u Palati Srbija 13. maja 2024. godine održana je Konferencija o mentalnom zdravlju na temu: „Zajedno za mentalno zdravlje“. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom gospođe Tamare Vučić, supruge predsednika Republike Srbije. Konferencija je bila posvećena promociji svesti o mentalnom zdravlju, razbijanju stigme i pružanju podrške svima koji se suočavaju sa mentalnim izazovima.

Cilj konferencije je širenje svesti i briga o mentalnom zdravlju, koje je imperativ u savremenom društvu sa akcentom na mlade i periodu post Kovida. Učesnici konferencije, stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja, podelili su svoja iskustva, savete i najnovija istraživanja iz ove oblasti.

Gospođa Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije, otvorila je Konferenciju o mentalnom zdravlju. U svom uvodnom obraćanju poručila je da je mentalno zdravlje važna tema koja ne poznaje granice i ne mari za uzrast, veru ili naciju. Ona je pozvala društvo da progovori o ovoj temi.

U uvodnom obraćanju obratila se i gospođa Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine. Govorila je da je očuvanje mentalnog zdravlja jedno od pet izazova današnjice, a da svaka katastrofa i svaki rat izaziva efekte koji utiču na ljude cele planete.

Nakon uvodnog obraćanja u  I panel diskusiji govorilo se o „Mentalnom zdravlju dece i mladih“ kao investiciji u budućnost. Moderator je bila prof. dr Milica Pejović Milovančević iz Instituta za mentalno zdravlje.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministar prosvete, bila je moderator II panel diskusije gde se govorilo o „Mentalnom zdravlju u postkonfliktnom okruženju“. U ovoj panel diskusiji je govorila Oksana Zbitnieva, šef Koordinacionog centra za mentalno zdravlje u Vladi Ukrajine: „Mentalno zdravlje u vreme rata“.

Potom je govorila prof. dr Verica Jovanović direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na temu „Javno zdravstveni aspekti očuvanja mentalnog zdravlja u periodu postkriznih i vanrednih situacija“.

Konferencija se završila video porukama supruga predsednika Republike Albanije i Severne Makedonije i supružnika predsednice Republike Slovenije.

Na Konferenciji je prisustvovao i predstavnik Zavoda za javno zdravlje Leskovac, prim. dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

15. maja 2024. godine je Centar za promociju zdravlja je učestovao na hibridnom sastanku razmene iskustva i stečenih znanja u vezi sa unapređenjem zdravih stilova života i promocijom imunizacije” u organizaciji Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”.

Još jedna tema je u fokusu, a to je zdravlje celokupne planete. Ne postoji nijedno izolovano dešavanje koje nema uticaja na okruženje. Planetarni ekosistem je jedinstven i delovanja na lokalnom nivou deluju globalno, kao što i globalne ekološke promene utiču na svaki deo planete. Zato je važno udružiti lokalne i globalne inicijative na očuvanju zdravlja planete kako bi se kreirala i sprovela održiva rešenja.

Zdravlje tokom celokupnog životnog toka je sadržaj koji će takođe biti razmatran tokom javno zdravstvenih dešavanja, sa ciljem promocije zdravog načina života i sagledavanja svih faktora koji deluju na zdravlje od prvih godina života pa sve do poznog doba.

Obeležavanje nedelje se završava budućnošću, odnosno mladim i budućim profesionalcima u javnom zdravlju. Njihove ideje, znanje, energija, inovativnost će trasirati buduća stremljenja na svim nivoima i u svim oblastima. Na onima sa iskustvom je da ih podrže, čuju, uključe, promovišu i rade zajedno.

Evropska nedelja javnog zdravlja se obeležava na inicijativu Evropskog udruženja za javno zdravlje od 2019. godine i tim povodom održava se veliki broj događaja i skupova širom kontinenta, a broj ustanova, organizacija i pojedinaca koji učestvuju se iz godine u godinu povećava.

Više informacija je dostupno na: https://eupha.org/EUPHW