NEDELJA IMUNIZACIJE U EVROPI 21.4 – 27.4.2024. GODINE

 

“ZAŠTITA GENERACIJA”

Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta/osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih vulnerabilnih i marginalizovanih grupa, koji je inicirala SZO u oktobru 2005. godine, a u čije obeležavanje se uključila Srbija od početka.
Ova devetnaesta po redu Nedelja imunizacije obeležava se pod sloganom „Zaštita generacija“ povodom obeležavanja 50 godina od pokretanja proširenog programa imunizacije SZO, kako bi se se svim osobama ma gde živele omogućila podjednaka dostupnost vakcina u cilju sprečavanja bolesti i komplikacija, što je u korelaciji sa dužim i zdravijim životom. Održavanje kontinuiteta u sprovođenju nacionalnih programa imunizacije ima prioritet koji ni na koji način ne sme biti ugrožen.
U deset zemalja sveta registruje se 60% nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece vakcinom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTP). To su Indija, Nigerija, Brazil, DR Kongo, Etiopija, Pakistan, Angola, Indonezija, Filipini i Mijanmar.
U 2021. godini prosečan obuhvat na globalnom nivou vakcinama protiv 11 bolesti je iznosio 71% što je gotovo devet puta više nego 1980. godine (8%).
Procenjuje se da će se u periodu 2021-2030. godine prevenirati imunizacijom 51 milion smrtnih ishoda, odnosno da će vakcinacijom protiv morbila biti spašeno blizu 19 miliona života, a vakcinacijom protiv hepatitisa B 14 miliona život

I dalje je neophodno kontinuirano sprovoditi osnovne strategije prema planu aktivnosti eliminacije morbila koje se odnose na dostizanje i održavanje obuhvata preko 95% u svim administrativnim jedinicama, dostizanje i održavanje indikatora kvaliteta u aktivnom nadzoru i sprovođenje dopunske imunizacije nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

Epidemije malih boginja i importovanje divljeg virusa dečije paralize/vakcina deriviranog virusa dečije paralize predstavljaju i dalje zajedničke pretnje u oblasti zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom za zemlje Evropskog regiona SZO, pa je neophodno intenzivirati sve aktivnosti predviđene planovima aktivnosti na održavanju statusa održavanja zemlje bez poliomijelitisa i eliminacije morbila u Republici Srbiji:
Povodom nedelje imunizacije u Evropi u 2024. godini potrebno ukazati na značaj i neophodnost sprovođenja svih aktivnosti u strategijama koje su planovima aktivnosti predviđene zdravstvenim ustanovima na teritoriji nadležnosti.

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlјi, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

ZZJZ Leskovac